Gratulálunk! - Keleti Éva fotóművész ma Kossuth-díjat kapott

2017. március 15. Mai Manó Ház

"A Kossuth-díj számomra a legmagasabb kitüntetés, életpályámnak talán ez a csúcsa (...), a betetőzése annak, amit az elmúlt hatvan évben csináltam" - fogalmazott Keleti Éva fotográfus, aki 2017. március 15-én vehette át a Kossuth-díjat a Parlamentben.
Keleti Éva a magyar vizuális kultúra egyik meghatározó szereplőjeként elsősorban a hazai színházi élet kulisszák mögötti világának dokumentarista stílusú, valósághű megörökítését szolgáló, példaértékű szakmai alázattal végzett művészi munkája elismeréseként kapta a díjat. Keleti Éva még fiatalon elhatározta, hogy hatvan éves korában leteszi a fényképezőgépet, ezt követően sem szakadt el azonban a fotográfiától: fotóügynökséget alapított, kiállításokat szervezett, könyveket szerkesztett és tanított.
A fotóművész az MTI-nek elmondta, hogy az elismerés híre teljesen váratlanul érte, mert "az ember 85 éves korában már nem számít arra, hogy ilyen magas kitüntetést kapjon". 

A Fotóművészet magazinban publikált, ritkán látható képre kattintva - melyet Schwanner Endre készített - Keleti Éva fotóiból találsz egy válogatást. 

schwanner1989.jpgFotó: Schwanner Endre: Keleti Éva és Yousuf Karsh a Daguerre-találmány 150. évfordulója alkalmából megrendezett Világkép című kiállítás megnyitóján, Munkásmozgalmi Múzeum, Budapest, 1989. tavasz

(forrás: fotomuveszet.net; webradio.hu)

Gratulálunk!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása