Portfólió – Alfred Eisenstaedt (1898-1995)

2017. április 07. Mai Manó Ház

1898. december 6-án született Dirschauban - a mai Lengyelország területén - Alfred Eisenstaedt, világhírű fotóriporter. Első fényképezőgépe egy Kodak volt, amit teljesen rendszertelenül, minden különösebb cél nélkül használt. 18 évesen behívták katonai szolgálatra a német hadseregbe, ahol súlyosan megsérült, így leszerelték. Mivel a családja tönkrement, ezért kisebb-nagyobb sikerrel egy ideig utazó ügynökként próbált meg érvényesülni. A festői fényképezésről először egy barátja mesélt neki, akinek segítségével megismerte a képkészítés technikai hátterét is. Nem sokkal később egy művészi fotóját megvásárolta a Berliner Tageblatt szerkesztője, aki rengeteg ellesett, riportszerű képet mutatott Eisenstaedtnak miközben azt javasolta, hogy próbálkozzon inkább ezzel a stílussal. E beszélgetés (és a látottak) hatására vett egy Leica 35mm-es fényképezőgépet, majd 1929. december 3-án hivatásos fényképész lett. Egy héttel később már Stockholmból a Nobel-díj átadásról tudósított. A harmincas években az AP számára készített felvételeket, majd 1935 decemberében az Egyesült Államokba költözött, ahol meglepve tapasztalta, hogy a riportfényképezés terén elért sikereiért milyen sokra becsülik. Eisenstaedt egyike volt az első fényképészeknek, akik a 25 milliós olvasótáborral rendelkező LIFE magazin fotóriportereinek táborát erősítették és pályafutása alatt több mint 90 fotója került az újság címlapjára.  

eisenstaedt1945.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: Times Square, New York,  1945. augusztus 14.
© Alfred Eisenstaedt / Europress / Getty

Eisenstaedt, vagy ahogyan a barátai hívták, Eisi egész életében a boldogság pillanatait kereste a fotográfiában. Képeiről a kirobbanó öröm, a szerelem és a vidámság sugárzik. Spontán pillanatokat örökített meg, szereplői mégis szinte tökéletes filmjelenetek elemeiként viselkednek a képeken. Eisenstaedt fotói megmutatják, hogy egy hétköznapi mosoly vagy egy csók nem csak egyszerű klisé, hanem sorsdöntő pillanat is lehet. Ahogy fotós társai a legkeményebb háborús helyzetekből, Eisenstaedt a mindennapok boldog pillanataiból hozta ki a maximumot.

 

Blogunkon Eisenstaedt több sorozatát is bemutattuk már (gyerekek a bábszínházban, búcsúzkodó szerelmesek, mikulásképző iskola, a Pilgrim State Hospital (állami kórház) elmegyógyintézet). 

A képre kattintva az index.hu LIFE magazint bemutató sorozatában megjelent Eisenstaedt fotókat találod.

eisenstaedt002.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt:1960. Alfred Eisenstaedt saját maga igazítja meg a republikánus elnökjelölt, Richard Nixon nyakkendőjét a fotózáshoz. Kedves ember volt, a portréin a lehető legjobb formájukban akarta mutatni a szereplőket. © Alfred Eisenstaedt / Europress / Getty

(forrás: index.hu)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása