Leslie Jones Amerikája - Egy bostoni fotóriporter képei a harmincas évekből

2017. április 23. Mai Manó Ház

Leslie Ronald Jones 1886. október 12-én született Massachusetts állam Cotuit városában. Alig pár évesen került a Thompson Island-i árvaházba és az itt töltött iskolás évei alatt került közelebb a fényképezéshez. A tanulmányai befejezése után öntőminta készítőként dolgozott a Sturtevant Repülőgépgyárban és mellette szabadúszó fotográfusként készítette fényképeit a Boston Herald-Traveler szerkesztőségének. 1916-ban megnősült, később gyereke is született. Miután egy munkahelyi balesetben két ujját elvesztette, otthagyta a gyárat és 1917-től már kizárólag a fényképezésből tartotta el családját. Ekkor állt fényképésznek a Boston Herald-Traveler újsághoz, ahol eleinte szabadúszóként majd az 1930-as évektől alkalmazottként összesen 39 évig dolgozott. 

001.jpgFotó: Leslie Jones munka közben © Boston Public Library / Leslie Jones Collection

Jones a Bostoni Közpark fáján rekedt rókától kezdve, a közlekedési baleseteken át a Charles Lindbergh-nek az Atlanti-óceán átrepülése után tett amerikai körútjáig mindenről tudósított. Fényképei Boston és környéke megszokott és szokatlan mindennapi életét dokumentálják. A több mint 40.000 negatívból álló gyűjteményét a Bostoni Közkönyvtár őrzi.
Leslie Jones 1967. december 8-án hunyt el Bostonban.

Mivel ezen a héten Jones képét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkbe a bostoni fotóriporter képeiből válogattunk. Jones további képeit a fotóra kattintva tekintheted meg. 

(forrás: wikipedia.org; bpl.org)

Leslie Jones 1910 augusztusában ott volt a New York-i polgármester elleni merényletnél, ahol fényképet is készített a nyakán meglőtt William Jay Gaynorról. A ritka felvétel a fotóriporterség történetének egyik fontos, de borzasztó dokumentuma. Az erőszakos incidens a New Jersey-i Hobokenben horgonyzó és Európába induló Nagy Vilmos Császár óceánjáró fedélzetén történt. A tragikus eseményről készült képet ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása