Válogatás a BRFK helyszínelőinek felkavaró felvételeiből (1956-1964)

2017. május 21. Mai Manó Ház

A helyszínelők objektív bizonyítékokat szolgáltatnak az igazságszolgáltatás számára, munkájuk kiemelten fontos, hiszen képeiket bizonyítékok gyűjtésére, bűnügyi helyszínek rögzítésére, gyanúsítottak azonosítására, elfogásuk elősegítésére és az események tudósítására is használják. Az első magyar rendőrségi helyszínelő felvételeket 156 évvel ezelőtt Gróf Teleki László (1811–1861) politikus halálának helyszínén készítették.
A XX. század elején Oroszországban E. F. Burinszkij ((1849-1912)) dolgozta ki a kriminalisztikai szakértői vélemény tudományos alapjait és ő alkalmazta először az okmányok fényképezés segítségével történő speciális vizsgálatát és a tárgyi bizonyítékok fényképfelvétellel rögzítését, emiatt őt a bűnügyi fényképezés megalapítójának is tekintik.
Az 1881-ben alapított Budapesti Magyar Királyi Államrendőrség – amit napjainkban már BRFK-ként ismerünk – már 1890-ben fényképes nyilvántartást készített a nemzetközi zsebmetszőkről, 1909-ben országossá fejlesztett – bűnügyi nyilvántartása már több, mint 75 000 személy adatait, illetve majd 11 000 személy kb. 65 000 fényképét tartalmazta.
A BRFK helyszínelőinek évtizedekkel ezelőtt készült felvételeit - amelyekből több tízezer negatívkockát őriz Budapest Főváros Levéltára - tavaly óta a Fortepanon is megtekinthetjük.

brfk001.jpgFotó: BRFK Hivatala Bűnügyi Technikai Osztály, 1963
© Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.c.10

A Budapesti Rendőrfőkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának képein budapesti (ön)gyilkosságok, rablások, betörések és politikai bűncselekmények áldozatai, tanúi, és helyszínei tűnnek fel. Ezek a képek megdöbbentő nyerseséggel és őszinteséggel rántanak be minket a „létező szocializmus” tereibe és élethelyzeteibe. Brutális szókimondással beszélnek arról, amiről olyan kevés képünk van. Igazi szociofotók ezek, kegyetlenek és szárazak. 
Időben 1956 és 1964 között járunk, ez tehát a Kádár korszak első hét évének bűnügyi lenyomata.  

(forrás: fortepan.humagyarmuzeumok.huKriminalisztikai alapismeretek, index.hu)

Leslie Jones bostoni fotóriporter 1930-as években készített bűnügyi és baleseti helyszínelő képeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása