Amikor a fotóst fényképezik #70

2017. július 19. Mai Manó Ház

A híres fotósok önarcképeit vagy a róluk készült portrékat bemutató sorozatunkban ma olyan fotográfusok portréiból/önarcképeiből válogattunk, akiknek képeit a Fortepanon is megtalálhatod. 

„Klösz György helybéli fényképész igen tisztességes egyéniség, politikai és hazafiúi magatartása kifogástalan, vagyonviszonyai kedvezők. Műterme, mely IVik kerület, Hatvani utczában a Ferencziek bazárjában létezik, felszerelés és berendezés tekintetében a legkiválóbbak. Üzleti forgalom tekintetében a legkeresettebbek egyike, és fényképészi hírnevére nézve is Budapesten az elsők közé sorolható.” Referenciaszöveg a bécsi királyi udvar számára Klösz Györgyről, Budapest Főváros Főpolgármesterétől. Kelt Budapesten, 1880. február 15-én. A képre kattintva Klösz városfotóiból találsz egy válogatást.


Fotó: Klösz György és felesége, 1884. Kabinetportré az Eintracht Narrenabend Albumból
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Kotnyek Antal 1921. január 16-án született Budapesten. A Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán végzett, ahol egyik tanára Barcsay Jenő volt. Szülei nem akarták, hogy a bizonytalan kimenetelű művészpályát válassza, ezért inkább fényképész lett. 1947-48-ban a Magyar Képszolgálat, 1948-52 között a Mafirt, majd a Magyar Foto Állami Vállalat riportere. 1952 és ’83 között a Lapkiadó Vállalatnál szerzett állást, előbb a Vengrija, majd a Film Színház Muzsika fotósa, de képei megjelentek az Ország-Világban és az Ez a Divatban is. Kotnyek 1976-ban belépett a Magyar Fotóművészek Szövetségébe. Néhány műve megtalálható az MNM Történeti Fényképtárában, de az ötvenes években készült képeinek nagy részét a Fortepan őrzi. 

kotnyeka.jpgFotó: Kotnyek Antal: Önarckép © Fortepan

Urbán Tamás 1964-ben Debrecenben érettségizett. A Budapesti Műszaki Egyetemen folytatott hangmérnöki tanulmányokat, majd ezeket félbehagyva jelentkezett a Színművészeti Főiskola operatőri szakára, ahová nem vették fel. Felvették viszont a MÚOSZ Újságíró Iskolájára, ahol Keleti Éva és Féner Tamás voltak a tanárai. Részt vett a Balmazújvárosi Alkotótelep tevékenységében. 1961-től fényképez, mestere Kotroczó István, a Magyar Ifjúság fotóriportere volt. 1969-1972 között a Pest Megyei Hírlap fotóriportere volt. 1972-1990 között az Ifjúsági Magazin munkatársa volt. 1976-ban az egyik alapító tagja volt a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának. 1990-től Hamburgban a Stern magazinnak dolgozott. 1994-től a Blikk című napilap fotóriportere.  

urbant.jpgFotó: Urbán Ádám: Urbán Tamás fotográfus

(forrás: fotomuveszet.net; wikipedia.com; fortepan.hu)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása