10 kedvenc A HÉT FOTÓJA rovatunkból (201-300)

2017. október 29. Mai Manó Ház

2011 májusa óta havonkénti tematikus válogatásokban minden nap délelőtt 10.00 órakor kerül fel egy-egy kép a Facebook oldalunk NAP FOTÓJA rovatába, ahol már közel nyolcvanezren vagyunk. Eddig témánk volt a fényképezés történetének első száz éve (1839-1939), de az emberi test, a fotómanipuláció, a sport és a tudomány világából is választottunk híres képeket.
A hét fotója, minden hétfőn az a kép, mely a Mai Manó Ház Facebook rajongói oldalán bemutatott A NAP FOTÓJA válogatásunkból az előző héten a legjobban tetszett nektek. 2012. február 6-án indítottuk útjára blogunkon a HÉT FOTÓJA rovatunkat, és 2017 októberében (2017. október 23-án) már a 300. heti kedvencet is kiválasztottátok. Ebből az alkalomból a HÉT FOTÓJA rovatunkba feltöltött elmúlt száz hét kedvenc képeiből válogattunk.

A képekre kattintva további fotókat és/vagy történetüket is megtalálod.

2016. március 14.
Talán kevesen tudják, hogy az elismert zenész, Bryan Adams hobbija a fényképezés. Képei már többször helyet kaptak a Vogue magazinban is, remek fotóalbumai jelentek meg és népszerű kiállításai vannak szerte a világban. 2012-ben a ZOO Magazine felkérésére készítette el a képre kattintva látható sorozatot Monica Bellucci közreműködésével.

ba_mb.jpgFotó: Bryan Adams: Monica Bellucci, 2012 © ZOO Magazine/Bryan Adams 

2016. május 23.
Almásy Pál (Paul Almásy) (Budapest, 1906 – Thoiry, 2003) fotóriporter, újságíró. Budapesten, a Berzsenyi Gimnáziumban érettségizett, Bálint Györgyöt követte a Berzsenyi önképzőkörének elnöki székében. Előbb az orvosi karon tanult Budapesten egy évet, majd 1924-28 között politikatudományt hallgatott, Bécsben és Heidelbergben doktorált. 1928-tól kezdve újságíró, később riportjait fotókkal illusztrálta. 1936-ban a Berliner Illustrierte Zeitung megbízásából ő az első fotóriporter, aki keresztülvágott a Szaharán. 1937-től Párizsban élt, itt készítette ikonikus felvételeit a Szajna partján táncoló párról, melyet a képre kattintva találsz.

paulalmasy50.jpegFotó: Paul Almasy: Rock and Roll sur les Quais de Paris, ca 1950's

2016. július 4.
Az ausztrál Adam Pretty a tanulmányai befejeztével 1997-ben kezdett el a Sydney Morning Herald alkalmazásában sportfotográfusként dolgozni, majd 1998-től az Allsport (ma Getty) csapatát erősíti. 2000-től a Getty képügynökség hivatalos olimpiai sportfotósa. Munkáit többször díjazták, a HÉT FOTÓJAként megismert kép 2011-ben a POYi (Az év fotója) képversenyen az első, míg a World Press Photo pályázaton második helyezést ért el Sport kategóriában. A képre kattintva a Sanghajban megrendezett 14. FINA világbajnokság előtt az Oriental Sports Centerben gyakorló műugrókról készült sorozat további képeit is megtekintheted.

adampretty001.jpgFotó: Adam Pretty: Műugrók gyakorolnak a 14. FINA világbajnokság előtt a kínai Oriental Sports Centerben, Sanghaj, 2011. július 17. © World Press Photo

2016. augusztus 1.
A száz éve született Loomis Dean eredetileg mérnöknek tanult a Florida Egyetemen, a fényképezésbe akkor szeretett bele, amikor először láthatta egyik barátját képeket előhívni egy sötétkamrában. Az 1954-ben készült sorozatában a kaliforniai Muscle Beachen fényképezte a „világ legerősebb hetedik osztályosát”. A 12 éves kislányt April Atkinsnek hívták, és a korabeli beszámolók szerint nem egyszer akár 200 kg-ot is megtartott testével. A képre kattintva a Life magazinban végül nem publikált kápket is megmutatjuk.

ld001.jpgFotó: Loomis Dean: April Atkins, a világ legerősebb hetedik osztályosa, Muscle Beach, Kalifornia, 1954 
© Loomis Dean—The LIFE Picture Collection/Getty Images 

2016. szeptember 19.
A közel száz éve készült képre kattintva - melyet már a Mai Manó Házban is bemutattunk - André Kertész visszaemlékezését ismerheted meg.

kertész.jpgFotó: André Kertész: Vízhordó leány, Esztergom, 1918. április
© André Kertész Emlékmúzeum, Szigetbecse / Magyar Fotográfiai Múzeum

2016. november 28.
Tono Stano ismert aktfotóján (Sense, 1992) a sötét háttérbe olvadó sötét ruhadarab nyílásán keresztül engedi láttatni a női test különböző részeit. A kompozíció, a vonalvezetés szinte megszabja a térben kalandozás rendjét, a tekintet irányát és talán a szemlélés időtartamát is. - olvashatjuk Eifert János Aktfotográfia című könyvében. Az ikonikus kép parafrázisában Elizabeth Berkley színésznő látható hasonló pózban, de színesben. A posztban a képre mutató linket is megtalálod.

tonostano.jpgFotó: Tono Stano: Sense, 1992 

2017. április 3.
Az 1989-ben született Sarah DeRemer Los Angelesben diplomázott, majd 2012-ben Dél-Koreába költözött angol nyelvet tanítani. A fényképezéssel már korábban is foglalkozott, ám a digitális művészet és a fotómanipuláció világában csak ekkor merült el igazán. A különböző képszerkesztő programok segítségével készített érdekes sorozatait neves magazinokban is bemutatták, és 2015-ben több kiállításon is szerepeltek manipulált képei, melyet a képre kattintva találsz.

carrox.jpgFotó: Sarah DeRemer: Carrox, 2015 © Sarah DeRemer 

2017. június 19.
A képre kattintva Alfred Eisenstaedt New Yorkban készült sorozatra mutató linket találod, melyek a LIFE Magazine 1936. december 28-i számában jelentek meg.

eisenstaedt1936.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: Scene at the School of American Ballet, New York, 1936 
© Alfred Eisenstaedt—Time & Life Pictures/Getty Images 

2017. augusztus 14.
A török fotós Aydın Büyüktaş a Mai Manó Ház Blogon megjelent interjúban - melyet Kocsány Kornél készített - is ezt a képet választotta kedvencének. A fotográfus visszaemlékezéseit a kép készítésének körülményeiről a fotóra kattintva ismerheted meg.

cemetery_copy.jpgFotó: Aydın Büyüktaş: Cemetery, Részlet a Síkföld című sorozatból © Aydın Büyüktaş

2017. szeptember 25.
Az 1948-ban született, természettudományi múzeumokba került diorámái (1976), régi amerikai filmszínházakat megörökítő dokumentum képei (1978), és VIII. Henrik angol király és feleségeinek viaszfiguráiról készített, festményszerű portrésorozata (1999) révén világhírűvé vált Hiroshi Sugimoto japán művészt a fényképészet Zen mesterének tartják. 2009-ben elkezdett, Lightning Fields (Villám-mezők) című monumentális, fényképezőgép nélkül alkotott fotósorozatában a villámlás jelenségét vizsgálja. A képre kattintva a különleges sorozat további fotóit találod.

sugimotolf001.jpgFotó: Hiroshi Sugimoto: Villám-mezők, Nr. 216 © Hiroshi Sugimoto, 2009 © Fraenkel Gallery  


(forrás: life.com; magnumphotos.com; artblart.com; pleasurephoto.wordpress.com; maimano.hu)

Köszönjük a támogató, inspiráló üzeneteket, bízunk benne, hogy a tematikához igazodva a jövőben is érdekes, elgondolkodtató, híres vagy éppen „csak” szép fotókkal lephetünk meg benneteket minden nap délelőtt 10.00 órakor a Facebook oldalunkon.
Ha még nem tetted, lájkold a Mai Manót és gyere el hozzánk a Mai Manó Házba!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása