Ők fényképezték 2017 legnézettebb bejegyzéseit

2018. január 03. Mai Manó Ház

A híres fotósok önarcképeit vagy a róluk készült portrékat bemutató sorozatunkban ma három olyan fotográfus portréját láthatod, akiknek munkáit a Mai Manó Ház Blogon 2017-ben a legtöbbször néztétek meg.
A portrékra kattintva a fotográfusok sorozatait találod.

(A legnézettebb posztunk egy tematikus összeállítás volt a Fortepan oldaláról. Az Elliott Erwitt kiállításunkhoz kapcsolódva a legnagyobb magyar - online is elérhető - privátfotó gyűjteményben található 1964-ben, Magyarországon készült képekből válogattunk. Mivel a képek készítőiről nincs konkrét információnk így nem tudunk portrét mutatni.)

A magyar fotográfusok közül Kotnyek Antal ötvenes években készült képeit kedveltétek a legtöbben. Kotnyek Antal 1921. január 16-án született Budapesten. A Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán végzett, ahol egyik tanára Barcsay Jenő volt. Szülei nem akarták, hogy a bizonytalan kimenetelű művészpályát válassza, ezért inkább fényképész lett. 1947-48-ban a Magyar Képszolgálat, 1948-52 között a Mafirt, majd a Magyar Foto Állami Vállalat riportere. 1952 és ’83 között a Lapkiadó Vállalatnál szerzett állást, előbb a Vengrija, majd a Film Színház Muzsika fotósa, de képei megjelentek az Ország-Világban és az Ez a Divatban is. Kotnyek 1976-ban belépett a Magyar Fotóművészek Szövetségébe. Néhány műve megtalálható az MNM Történeti Fényképtárában, de az ötvenes években készült képeinek nagy részét a Fortepan őrzi.
Az ötvenes évek Magyarországát bemutató fotókat Kotnyek önarcképére kattintva találod. 

kotnyekonarckep.jpgFotó: Kotnyek Antal a Film, Színház, Muzsika című hetilap fotóriportereként munka közben, 1959

A külföldi fotográfusokat bemutató posztjainkból Elliott Erwitt nudistákról készült sorozata bizonyult a legnépszerűbbnek. Számomra a fotózás a megfigyelés művészete. Arra törekszem, hogy egy teljesen szokványos helyen valami érdekeset fedezzek fel. – vallja Erwitt, aki a nudistákról készített anyagát 1968-ban kezdte el. Ekkortájt az FKK (Freikörperkultur - Szabad testkultúra) hatására a naturizmus gondolata már számtalan követőre talált szerte a világban, Németország után Angliában, Franciaországban majd a tengerentúlon is sorra nyitottak a naturista helyek. Sokan különbséget tesznek a naturizmus és nudizmus között. E nézet szerint nudista az, aki időnként a ruhátlanságot választja; naturista pedig, akinek filozófiája az alkalmi meztelenségnél többet foglal magába. A naturista strandon tett látogatás felhatalmazhat valakit arra, hogy nudistának nevezze magát, de még nem tesz senkit naturistává.
Erwitt elsőként az angliai Kent városának nudista kempingjében készített felvételeket, de ugyanebben az évben Németország legnagyobb északi-tengeri szigetén, a dán határ közelében fekvő Sylt sziget és a francia Levant sziget meztelen nyaralóit is lefényképezte.
A sorozatot a képre kattintva találod.

ee003.jpgFotó: Elliott Erwitt: Ireland. 1991. Self-portrait.
© Elliott Erwitt/Magnum Photos 

(forrás: fortepan.hu; magnumphotos.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása