Portfólió - Szilágyi Lenke (1959)

2018. január 13. Mai Manó Ház

Szilágyi Lenke 1959. szeptember 27-én született Debrecenben. 1980-ban érettségizett Budapesten a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola fotó szakán. Ezután a Kossuth Lajos Tudományegyetem Oktatástechnikai Központjának volt a fotográfusa, majd 1985-től játékfilmek forgatásán (elsősorban Grünwalsky Ferenc, Jancsó Miklós, Szomjas György, Hajdu Szabolcs) rendezésében megvalósult alkotásokban); és színházi előadásokon (Egyetemi Színpad, Merlin Színház, Új Színház, Katona József Színház) fotografált. A Magyar Színházi Intézet archívumának is folyamatosan dokumentált. 1987 és 1991 között a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának a tagja, közben 1990-től a Beszélő című lapnak dolgozott 2010-ig.
„Majdnem mindig egyedi képeket készít, amelyek nem tűrik a képaláírást vagy kommentárt…önmagukban jelentésteliek, lebegők.” – írja róla Bán András az Artportalon.
A tónusok rendkívül széles skáláját használja; az analóg technikával készített fekete-fehér fényképeket mindig maga nagyítja. Műveit nevezhetnénk „lírai riportoknak” is, de inkább mély emberi érzések, hangulatok, „létezések” rögzítése minden finoman kidolgozott felvétele. Az 1980-as évek közepétől sokat utazott a világban, keresve a „lírát” az ember-táj-érzés képi megjelenítésében (Erdély, Oroszország, USA, háború és szegénység sújtotta válságövezetek). Ugyancsak Bán Andrást idézve: „Felkészültsége és feladatai alapján professzionális fotóművész, mentalitása ugyanakkor megőrzött valamit a nézelődő ember ártatlanságából.” 1981-ben volt az első önálló kiállítása a Műszaki Egyetem híres Bercsényi Kollégiumában, majd ezt követte még több mint hatvan egyéni és csoportos tárlat Debrecentől Londonig, New Yorkig.
Az online adatbázisban közel harminc kollekciója látható – érdemes megnézni! 1991 és 1994 között Pécsi József Ösztöndíjas volt, részt vett a veszprémi Dokumentum és az Első Alkotócsoport megmutatkozásain is. Fotóbrancs című kötete 1994-ben jelent meg, a Látókép megállóhely pedig 1998-ban a Magvető Kiadó kiadásában látott napvilágot. Fényképmoly 2004, Single Lens 2008. A Soros Alapítvány Székely Aladár Díját 1999-ben nyerte el, ugyanezen évben kapta meg a Balogh Rudolf-díjat is. Majd az Esztergomi Fotóbiennálé különdíja után a Magyar Fotográfiai Nagydíj (2007) és a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze lett. Kiváló Művész 2012. Műveit számos közgyűjtemény őrzi: BP Oil Europe gyűjteménye, a The New York Public Library, a Musée de la Photographie-Lausanne, a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye, a Nemzetközi és Magyar Színháztörténeti Intézet, MAFILM Fotóarchívum és a Körmendi-Csák 20. századi Magyar Fotográfiai Gyűjtemény őrzi. 

A képre kattintva a Körmendi-Csák 20. századi Magyar Fotográfiai Gyűjteményben található Szilágyi Lenke képekből találsz egy válogatást. 

szilagyilenkekcs.jpgFotó: Szilágyi Lenke: Budapest, 1995 © Körmendi-Csák 20. századi Magyar Fotográfiai Gyűjtemény


A fotóra kattintva a fotográfus.hu oldalon található Szilágyi Lenke képeket találod.

szilagyilenkefotografushu.jpgFotó: Szilágyi Lenke: Ex-Szovjet - No.12, © Szilágyi Lenke 

(forrás: kcsphotocollection.com; fotografus.hu

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása