A HÉT FOTÓSA - Válogatás F.C. Gundlach világhírű divatfotóiból

2018. február 01. Mai Manó Ház

Franz Christian Gundlach 1926. július 16-án született a németországi Heinebachban. Első fényképezőgépét, egy Agfa-Box kamerát 1938-ban kapta, majd egy Rolleiflexszel, majd 1956-tól egy Leicával és egy Hasselblad géppel dolgozott, de később volt olyan időszaka is, mikor Nikont használt. Szabadúszó fotográfusként 1949-től a Stern és a Revue magazinoknak fényképezett, majd 24 évesen a hamburgi Film und Frau magazinnál helyezkedett el. Ekkor került közelebbi kapcsolatba a divatvilággal, mely későbbi munkáit nagyban meghatározta.
A német fotográfusok infrastruktúrájának javítása érdekében 1967-ben megalapította a CC (Creative Color GmbH) társaságot, majd 1975-ben Németország egyik első kereskedelmi fotógalériáját, a PPS Galériát, ahol 1992-ig több mint 100 kiállítást mutattak be. A közel húsz év alatt többek között Irving Penn, Richard Avedon, Joel-Peter Witkin, Robert Mapplethorpe, Nan Goldin és Wolfgang Tillmans képeit is kiállították. A német divatfotós a hetvenes években találkozott az akkor már feledésbe merült Martin Munkacsi képeivel, és mivel teljesen elbűvölték a kolléga fotói, elkezdte gyűjteni őket.
A nyolcvanas évek elejétől Gundlach figyelme egyre inkább a fotóművészeti gyűjteményére összpontosult. Több évi tanári munka után a német divatfotóst 1988-ban kinevezték a berlini Művészeti Egyetem professzorává. A sztárokról készült portréi közül a Romy Schneiderről készült képeit érdemes kiemelni, míg az Op-Art sorozat divatfotói közül a Brigitte Bauerrel Görögországban készített fürdőruhás képei lettek a legismertebbek.

fc_gundlach_01-web.jpgFotó: F.C. Gundlach: Op Art Swimsuit. Brigitte Bauer, Op Art swimsuit by Sinz Vouliagmeni, Greece, 1966 
© F.C. Gundlach

Mivel ezen a héten F.C. Gundlach egy 1955-ben készült esernyős divatfotóját választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben a német divatfotós képeiből válogattunk. 

gundlach002.jpgFotó: F.C. Gundlach: Karin Mossberg, Nairobi-Kenia, 1966 © F.C. Gundlach
gundlach003.jpgFotó: F.C. Gundlach: Judy Dent, “At the Avus”, Berlin, 1962 © F.C. Gundlach
gundlach004.jpgFotó: F.C. Gundlach: Bernadette dress by Lanvin, Paris, 1966 © F.C. Gundlach
gundlach005.jpgFotó: F.C. Gundlach: Grit Huscher with Poodle Stole by Heinz Oestergaard, 1955 © F.C. Gundlach
gundlach006.jpgFotó: F.C. Gundlach: “Variation in red and white”, 1955 © F.C. Gundlach
gundlach007.jpgFotó: F.C. Gundlach: Wilhelmina with Dalmatians for Quick, 1966 © F.C. Gundlach
gundlach008.jpgFotó: F.C. Gundlach: Christa Vogel in goldfish swimwear, 1958 © F.C. Gundlach
gundlach009.jpgFotó: F.C. Gundlach: Am Pinnasberg “In the harbor pub Baumwall” © F.C. Gundlach
gundlach010.jpgFotó: F.C. Gundlach: Lo Olschner, Ozelot Mantel von Berger, Hamburg, 1954 © F.C. Gundlach

(forrás: pleasurephoto.wordpress.com; wikipedia.org)

A legelső fotómodell Castiglione grófjának felesége, Virginie Oldoïni volt. Számos képen kilátszik a lába vagy a bokája – ezekre volt a legbüszkébb – ami nagyon merész volt ebben a korszakban. Ezeken a felvételeken nem egészalakos portrékat láthatunk, a grófnő fejét kitakarták. Bár a képeken főleg a hölgy öltözéke áll a fókuszban, mégis ő volt a divattörténelem első fotómodellje, akit megörökítettek. A modellről és képeiről ITT találsz bővebb információt.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása