Peter Turnley: Francia csók – Szerelmespárok Párizs utcáin

2018. február 14. Mai Manó Ház

Az Indiana államban található Fort Wayne-ben 1955-ben született Peter Turnley húsz évesen érkezett Párizsba. A világhírű fotós képei olyan nagy múltú magazinokban jelentek meg, mint a Le Monde, a Paris Match, a Newsweek vagy a National Geographic. Több mint kilencven országban dolgozott, járt Dél-Afrikában, Haitin, Kubában, Németországban, Romániában és a Szovjetunióban is. De leginkább Párizst fotózta, könyvének címe is ez: Francia csók - Szerelmes levél Párizshoz.
Turnley fotós-újságíró stílusa kőkemény, főként geopolitikai eseményekről, háborúkról tudósított, diktátorok és vezető politikusok nyomában járt, de amikor az élet naposabb oldalát fényképezi, képei tele vannak érzelemmel, humorral.
A szerelmespárokat megörökítő fotóalbumáról úgy véli, hogy csodás pillanatok diadala: a romantikáé, a szépségé, a reményé és a szerelemé, amelyeknek a világhírű fotóriporter tanúja volt Párizsban, fogadott otthonában. „Hiszek abban, hogy a fotográfia mindenek fölött megosztás. Lelkesen osztom meg ezeket a szívbéli pillanatokat a világgal, amelyek az én szívemet is megérintették ebben a gyönyörű városban” – mondja a képekről, amelyeket az elmúlt negyven évben készített, mégis minden jelenet ismerősen mai. A csók ugyanis, és mindaz, amit jelent, nem változik. Bár a képek más-más korban, különböző férfiakról és nőkről készültek, egy dolog közös bennük: mindenkin látszik, mennyire odavan a másikért. (Völgyi Vera)  

turnley001.jpgFotó: Peter Turnley: Söröző Szent Lajos szigetén, 1993 © Peter Turnley

Turnley egyik legismertebb képe 25 évvel ezelőtt Szent Lajos szigetén egy sörözőben készült. A fotográfus éppen azt a pillanatot kapta el, amikor egy dekoratív, magas nő odalépett egy nála alacsonyabb pincérhez és szájon csókolta. A nő ezután kisétált a kávéházból, a fotós többé nem látta. Bár a kép tényleg rengeteg helyen megjelent, húsz évig nem derült ki, valójában ki is a lány. Aztán 2013-ban a művész levelet kapott tőle; kiderült, hogy a kép születése előtt nem sokkal érkezett Amerikából Párizsba, ahol aztán modellként dolgozott, azóta pedig már főállású anyuka, de a kép azóta is kíséri élete egyik legszebb emlékeként. Turnley szerint ez a legjobb a fényképezésben: elkapni egy emléket éppen akkor, amikor az megszületik. mesélte a fotográfus 2014-ben a Néprajzi Múzeumban, amikor tárlatvezetést tartott a World Press Photo kiállításon. 

turnleyfrenchkiss_cover.jpgFotó: Peter Turnley: French Kiss: A Love Letter to Paris című könyv borítója

Valentin nap alkalmából, mai bejegyzésünkbe Peter Turnley 2013-ban megjelent French Kiss: A Love Letter to Paris című könyvének képeiből válogattunk. A fotók megtekintéséért kattints a képre! 

(forrás: everydayishow.livejournal.com, nol.hu; ridikulmagazin.hu)

A Párizsban készült leghíresebb szerelmesfotóról csak évtizedekkel később derült ki, hogy megrendezett. A világhírű fotó történetéről ITT olvashatsz, a fényképezés történetének szerelem témájú képeiből pedig ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása