Változó idők – Válogatás Los Angeles napilapjaiban megjelent sajtóképekből (1937-1976)

2018. június 03. Mai Manó Ház

Az Egyesült Államok újságainak negyedik legnagyobb példányszámú napilapja a Los Angeles Times, amely 1881 decemberében jelent meg először. A lap története során több mint negyvenszer ítélték oda a Pulitzer-díjat, köztük az 1992-es zavargások hiteles bemutatásáért. Az első fotó a napilapban 1898. december 9-én jelent meg. Ez a kép a Standard Oil Company területén bekövetkezett tűzvészt ábrázolja.
Az UCLA Charles E. Young Kutatási Könyvtár Különleges Gyűjtemények Tanszéke kiválasztott és digitalizált a Los Angeles Times és a Los Angeles Daily News fényképészeti archívumában szereplő több mint hárommillió képből 5.746 fényképet.
Mai bejegyzésünkben ezekből a képekből válogattunk. 

(forrás: everydayishow.livejournal.com)

A Los Angeles-i zavargások - aminek hiteles bemutatásáért a lap Pulitzer díjat kapott - (más néven Rodney King-zavargások) 1992. április 29-én törtek ki és hivatalosan 1992. május 4-ig tartottak, 53 halálos áldozatot követelve Los Angeles városában. Az eseményeknek a Nemzeti Gárda, a tengerészgyalogság és a hadsereg segítségével sikerült véget vetni. A város történelmének legsúlyosabb zavargását sokan faji lázadásnak nevezik, bár korántsem múlta felül az 1863-as New York-i felkelést, amelynek közel 2000 halálos áldozata volt tetemes anyagi károkkal.
1992-ben Dana Lixenberg egy holland folyóirat megbízásából utazott Los Angeles déli központjába, hogy dokumentálja a szinesbőrű motoros, Rodney King, brutális rendőri bántalmazását és az érintett fehér bőrű LAPD rendőrök sorozatos felmentése körül kiéleződött helyzetet. A holland fotográfus portréiből - melyet most a Mai Manó Házban is megtekinthetsz - ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása