Elhunyt David Douglas Duncan (1916-2018)

2018. június 09. Mai Manó Ház

102 évesen Franciaországban elhunyt David Douglas Duncan második világháborús amerikai fényképész.
Jean-Louis Andral, az antibes-i Picasso Múzeum vezetője és Duncan barátja pénteken megerősítette, hogy a fotós csütörtökön a Grasse-ban lévő kórházban, tüdőgyulladásban halt meg. Cannes-tól délre, a Côte d'Azurön élt.
Duncan a Life amerikai magazinnak dolgozott és háborús fotósként vált ismertté, elsősorban a koreai háborúban készített felvételei révén. Ahelyett, hogy a katonákat hősként ábrázolta volna, hétköznapi emberként mutatta be őket, aki gyötrődnek vagy bátran viselkednek a harcmezőn, de a színfalak mögött fáradtak és félelemmel teliek.
Sohasem láttatta a katonákat hősöknek, hanem katonáknak, akiket felháborít a háború ostobasága. Embereknek, akik szenvednek, akik kimerültek és nem értik, mit keresnek ott – mondta Jean-Francois Leroy, a Visa pour l'image fotófesztivál igazgatója, Duncan barátja.
Duncan a vietnami és koreai háborúk élő emlékezete volt, aki képes volt akár 60 év után is emlékezetébe idézni az általa fényképezett katonák kereszt- és vezetéknevét is. Híressé váltak Pablo Picasso spanyol festőről készített felvételei is. Az 1973-ban elhunyt művész közeli barátjaként Picassóról munka közben is készíthetett képeket, amelyek számos albumban megjelentek. 2014-ben a Németországban lévő münsteri Picasso Múzeumnak adományozott 160 fotót, amelyek a festőt a cannes-i La Californie villában ábrázolják.
A fotográfus hagyatékát az Austinban lévő Texasi Egyetemen őrzik. - adta hírűl az MTI. 

ddduncan.jpgFotó: Ray Fisher: David Douglas Duncan, 1969 © Ray Fisher/The Life Images Collection, via Getty Images

(forrás: index.hu, nytimes.com)

Ez a háború (This is War) című könyvében így írt Duncan: „Ez a könyv erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy különválasszuk a háború fogalmát attól, amikor ezt a szót oly drámaian kiejtik a különböző országok magas rangban lévők és helyette összekapcsoljuk azzal a látvánnyal, hogy milyen egy ember tekintete, amint utolsót szív utolsó cigarettájából, majd megragadja puskáját, félreteszi álmait, összeszedi magát és megtámadja az előtte lévő ellenséges állásokat.” Duncan háborús képeiből ITT találsz egy válogatást.

Nyugodjék békében!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása