Weegee éjszakája fotópályázat - Eredményhirdetés

2018. november 30. Mai Manó Ház

A Weegee éjszakája fotópályázatot a Fotóhónap2018 alkalmából a Blog.hu-val közösen írtuk ki 2018 októberében. A fotópályázat ideje alatt (2018. október 22 - november 22.) átlagosan harminchárom percenként töltöttétek fel képeiteket az Indafotón található gyűjteménybe; összesen 1390 fotót. A zsűri a szerzők által közölt adatokat hitelesnek tekintette. A beküldött műveket elbíráló zsűri tagjai az alábbi személyek voltak: Claudia Küssel, a Magyar Fotográfusok Háza vezető kurátora; Ajpek Orsolya, fotóriporter, index.hu és Pecsics Mária, Balogh Rudolf-díjas fotóművész.
"Az idei kiírás az éjszaka témakörében zajlik és olyan pályamunkákat várunk, amelyek a szó legtágabb értelmében - minden műfaji megkötés nélkül - szellemi, technikai, teoretikus, szociális, riport, konceptuális vagy bármilyen más, az alkotó által felvetett megközelítésben és formában az éjszakát, mint jelenséget tárgyalja." - olvashattuk a pályázati kiírásban. A zsűrinek idén sem volt könnyű dolga, hiszen rengeteg képet kellett elbírálniuk. Végül az alábbi pályázók munkáit választották ki.

if_weegee_700.jpg

A zsűri gondolatai a pályamunkákról:

Ajpek Orsolya, fotóriporter, index.hu
A pályázati anyagokat látva érdekes tapasztalat volt, hogy bár semmilyen műfaji megkötés nem volt, illetve bármilyen alkotói megközelítés és forma érvényes lehetett, ami az éjszaka mint jelenség témakörébe belefért, mégis mennyi hasonló vagy éppen szinte egyforma fotóval neveztek a pályázók. Hogy mennyire sok esetben egyeztek az asszociációk (hihetetlen mennyiségű kivilágított Országházat és Lánchidat láttam, ahogyan számtalan berázott, bemozdított kamerával fotózott városi fénysort is).
A zsűrizés során két szempontot tartottam szem előtt. Igyekeztem azokat az anyagokat előresorolni, amik mögött egyedi gondolat, ötlet volt sejthető, és ennek megvalósítása is sikerült, értékeltem az egyedi látásmódot és képi megfogalmazást, illetve ha egy pályázó fotói nem csupán önállóan, hanem sorozatként is megállták a helyüket. A másik szempontom az volt, hogy amennyire csak lehetséges, közel maradjak Weegee világához. A New York-i éjszaka krónikásának képein keresztül a metropolisz legsötétebb zugaiba pillanthatunk be, a bűn, mocsok és magány mellett azonban az ott fellelhető szépséget és a boldogság pillanatait is megmutatta, képein a nyers realizmus és a humor egyszerre tudott megjelenni. „Az évtized legismertebb képeit készítettem, különleges képeket, amelyek a város szívéről-lelkéről szólnak” – mondta magáról Weegee.
Az ilyen fotókat kerestem én is a pályázati anyagok közt – azokat a képeket tehát, amiket látva ott érezhetem magam a városi éjszaka valamelyik furcsa, akár bizarr történésének közepén.

Pecsics Mária, Balogh Rudolf-díjas fotóművész
A pályázatra beadott művek kapcsán a következő gondolatok jutottak eszembe: véleményem szerint fényképet azért készít az ember, mert a.) a világ dolgaira kíváncsi, b.) önmagára vizsgálja, c.) a médium technikai korlátjait feszegeti. Bármi is a célja, motívációja, mindig csak a valóságot lesz képes ábrázolni. Minden egyes fénykép az elveszett időt konzerválja a végtelen időtlenségbe. Minden fényképen ábrázolt valóság tetthely, bizonyíték arra ami biztosan megtörtént.

Claudia Küssel, a Magyar Fotográfusok Háza vezető kurátora
Az idei pályázat a - Weegee éjszakája - tematikája sok alkotót szólított meg, akik az éjszaka fogalmát a legszélesebb értelemben közelítették meg. Azonban a sokszínűség és a tematikai változékonyság megszólította a zsűrit is, akik a sok érdekesség mellett, mégis egyhangúlag választották ki a győztest: Horesnyi Mátét. Sajátos, nyers stílusában egy melankolikus, szorongató hangulatot megragadva, Horesnyi sorozata rávilágít a város árnyékoldalaira, szinte őrületes állapotára. Mindezt a magány és az egyedüllét személyes megközelítésében teszi, ahol a vágyak és az álmok összefolynak a sötétben felvillanó képekben. Talán a legszemélyesebb formában közelitette meg a tematikában megjelenő egyéni hangot és ezzel a legközelebb került a kiírás céljához. 

EREDMÉNYEK - A díjnyertes sorozatokat a képekre kattintva találod.

I. helyezett: HORESNYI MÁTÉ 
Nyeremény: Leica C-Lux fényképezőgép, lágy arany 300.000 ft értékben
Ingyenes belépésre jogosító 2019. december 31-ig érvényes belépőkártya a Mai Manó Ház kiállításaira.

II. helyezett: FEJÉR JÁNOS 
Nyeremény: 50 ezer Ft értékű Pigmenta Art Print Lab nyomdai utalvány
Ingyenes belépésre jogosító 2019. december 31-ig érvényes belépőkártya a Mai Manó Ház kiállításaira.

III. helyezett: FŰZFA PÉTER
Nyeremény: 25 ezer Ft értékű Mai Manó Könyvesbolt utalvány
Ingyenes belépésre jogosító 2019. december 31-ig érvényes belépőkártya a Mai Manó Ház kiállításaira.

IV-X. helyezettek, (ABC sorrendben): BYLAK KRYSTYNA, ÉLTETŐ ANNA, PILLÓ ÁKOS, SZABÓ KATA, TAR ÁGNES, THURNAY MÁTÉ, ZSIVKOV ANITA
Nyeremény: Ingyenes belépésre jogosító 2019. december 31-ig érvényes belépőkártya a Mai Manó Ház kiállításaira.

Köszönjük, hogy ilyen sokan töltöttétek fel képeiteket a pályázati gyűjteménybe és gratulálunk minden résztvevőnek! 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása