Elhunyt Peter Lindbergh (1944-2019)

2019. szeptember 04. Mai Manó Ház

Peter Lindbergh fotográfiái egy új divatkorszak kezdetét és a női szépség új felfogását jelezték. Nem véletlen, hogy az első amerikai Vogue címlapfotójának elkészítésre is őt választották.
Lindbergh 1944-ben született Lesznoban, Lengyelországban, de a németországi Duisburgban nőtt fel. A berlini Szépművészeti Akadémián és a Krefeldi Művészeti Főiskolán végzett tanulmányait követően a fényképezés felé akkor fordult, miután fényképezőgépet vásárolt testvére gyermekeinek megörökítése miatt. 1973-ban nyitotta meg első műtermét Düsseldorfban, majd Párizsba költözött, hogy a Vogue-nak dolgozzon.
Akár az egyedülálló portrékról, akár a drámai alakokról és beállításokról van szó, Lindbergh képei mind egy új romantikus felfogást és korszakot jelöltek ki a divat világában. Az egyszerre nyers és vonzó fotók újraértelmezték a szépséget. Képei a retusálás korában az idősebb nők eleganciáját és érzékiségét, valamint a természetes szépséget éltették. A divat világában Lindbergh munkásságát olyan elismert művészek méltatták, mint Jean Paul Gaultier, Nicole Kidman, Grace Coddington, Cindy Crawford és Anna Wintour.
Különleges látásmódjával, tökéletes kompozícióival stílust teremtett: "Ki akartam cserélni a szigorú, túlságosan összerakott, elvileg tökéletes nő ideálját merészebb, kalandvágyóbb nőkre, akik kezükben tartják a saját életüket és felülemelkednek a férfiuralmon. A nő, aki ki tud állni magáért."

Lindbergh halálhírét Instagram oldalán jelentették be, halálának oka egyelőre nem ismert. 

lindbergh03.jpgFotó: Jim Rakete: Christy Turlington, Tatjana Patitz, Peter Lindbergh, Naomi Campbell, Cindy Crawford and Linda Evangelista, 1989 - New York, behind the scenes on the cover shoot for the January 1990 cover of British Vogue


Mai bejegyzésünkben Lindbergh a Vogue-ban megjelent divatfotóiból válogattunk. A galériát a képre kattintva találod.

(forrás: pleasurephoto.wordpress.com; velvet.hu)

Peter Lindbergh leghíresebb felvétele a kilencvenes évek egyik legfontosabb divatfotójaként írta be magát a fotótörténet nagykönyvébe. Az ikonikus képet és a kép történetét ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása