Elhunyt Robert Frank (1924-2019)

2019. szeptember 10. Mai Manó Ház

Hétfőn, a kanadai Invernessben, 94 éves korában meghalt Robert Frank, az egyetemes fotográfia egyik legnagyobb alkotója, aki, főként The Americans című albumával kitörölhetetlen nyomott hagyott a 20. századi fotográfia történetében. - olvashatjuk a Punkt oldalán
Az 1924. november 9-én Zürichben született Robert Frank Amerikáról szóló fotóesszéjét talán minden fotóművészetet kedvelő ember ismeri. A fotóművészet egyik csúcspontja, ami a készítése óta eltelt idő ellenére abszolút modern maradt. Az 1959-ben napvilágot látott Americans című albuma feltűnést keltett az Egyesült Államokban a megszokottól eltérő szemléletmódja miatt. Az elszigetelt, a tömegben is magányos emberek, a málló vakolatú házak és üres bisztrók világában az amerikaiak először nem ismertek magukra. 35 mm-es fényképezőgépének köszönhetően gyorsan és legtöbbször titokban készítette el képeit. A könyv elsőként Franciaországban jelent meg, mert az amerikai kiadók visszautasították az album megjelentetését. Az 1958-as franciaországi kiadás a Pécsi József Fotográfia Szakkönyvtárunkban is megtalálható, a könyv átdolgozott változata, melyhez a kontakt printeken és az eredeti méretarányos kivágásokon felül esszéket, rajzokat és magyarázatokat is mellékelnek a könyvesboltunkban megrendelhető. A bővített, keményfedeles változat 528 oldalon mutatja be Robert Frank fotóit.
A svájci származású Frank, aki az egyetemes fényképezés egyik legfontosabb alakja 1951 novemberében a LIFE-nak adott interjújában a következőt mondta: "Amikor az emberek a fotóimat nézik, azt akarom, hogy olyan érzésük legyen, mintha egy verssort szeretnének még egyszer elolvasni." 

Mai bejegyzésünkben az Americans cimű ikonikus esszéjének sajtóképeiből válogattunk. A fotókból néhányat már a Mai Manó Házban is bemutattunk. A posztban látható képek a tíz évvel ezelőtt megrendezett amerikai vándorkiállítás (Washington National Gallery of Art, San Francisco Museum of Modern Art, New York Metropolitan Museum of Art) sajtófotói. 

(forrás: artblart.com, punkt.hu)

Nyugodjék békében!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása