Hamarosan a Mai Manó Házban: Nobuyoshi Araki - Érzelmes utazás

2019. október 12. Mai Manó Ház

Nobuyoshi Araki 1940-ben Tokió belvárosában született és itt is nőtt fel. Gyermekkorában édesapja, akinek a fotózás volt a hobbija, mindig megengedte, hogy segítsen neki. Bár csak hobbifotós volt, édesapját olyan tehetségesnek tartották, hogy a környékbeliek gyakran felkérték, hogy készítsen fotókat családi ünnepekkor. Miután elvégezte a rangos Ueno középiskolát, családja hozzájárult, hogy fotózást tanuljon, mindaddig, amíg állami egyetemről van szó, így a Csiba Egyetem fotómérnöki karán tanult tovább. Egyetemi mestermunkájával, a Szaccsin című művével elsőként nyerte el a Nap magazin díját. 1963-ban fotográfusként helyezkedett el a Dentsu nevű nagy reklámügynökségnél. Itt találkozott Yokóval, aki később imádott felesége lett. 

araki_page_slider_1024x568-1024x568.jpg

Araki munkái mindig is innovatívak voltak, megosztó vitákat szültek. 1971-ben magánkiadásban kiadta az Érzelmes utazás című albumát, mindössze 1000 példányban, fénymásolópapír minőségű papíron, durva fekete-fehér nyomtatásban. Ez a kötet Yokóval közös nászútját örökítette meg kíméletlen őszinteséggel, szembemenve az objektivitással, a társadalmi érzékenységgel és a fototechnikai tudással, melyeket akkoriban lényegüknél fogva a fényképezés alapelveinek tekintettek – így robbant be a korabeli japán fényképészvilágba. (Részlet Motoo Hiszako, a kiállítás kurárorának Ki az a Nobuyoshi Araki című írásából)
A Fotóhónap2019 rendezvénysorozat keretében a Mai Manó Házban 2019. október 15-től látogatható a kiállítás, melyet 18 éven aluli látogatóinknak nem ajánlunk! 

18araki.jpg

NOBUYOSHI ARAKI – ÉRZELMES UTAZÁS
Kurátor: Motoo Hiszako
A kiállítás megtekinthető:
2019. október 15. - 2020. január 19.
Kedd - vasárnap 12 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása