Kanada régi színes képeken. Portfólió - Fred Herzog (1930-2019)

2019. november 07. Mai Manó Ház

Fred Herzog 1930. szeptember 21-én született Stuttgartban, de gyerekkorát Rottweilben töltötte. Egyik szülőjét a háború alatt, míg a másikat közvetlenül utána vesztette el, így 1946-ban Herzog inasként dolgozott nagyszülei vasedény boltjában.  A háború pusztítása és a németországi helyzet miatt 1952-ben Kanadába vándorolt, majd 1953-ban Vancouverben telepedett le. Változatos szakmák, munkák után 1961-ben a vancouveri St. Paul’s Hospital orvosi fényképésze lett, és ezt az állást 29 évig, 1990-ig töltötte be. Emellett a University of British Columbián a Department of Biomedical Communication fotó- és film részlegének volt az igazgatója, de fotót is tanított ugyanitt, az egyetem művészeti karán.
Húsz évesen vásárolta meg első fényképezőgépét, egy Kodak Retinát, de a fényképezéssel csak 1953-ban kezdett el komolyabban foglalkozni. Viszont különös, és a korban szokatlan választással, azonnal színes filmre, pontosabban diára, a Kodachrome-ra. Herzognak pályája során, a ’60-es évektől kezdődően jó pár egyéni kiállítása volt városában, ám csak 2008-ban fedezte fel a nagyvilág és szentelt tárlatot neki New Yorkban, Párizsban, Tolouse-ban. Ettől a korszaktól kezdődik pályájának és eredményeinek szolid felfedezése. 
Fred Herzog nyolcvannyolc éves korában 2019. szeptember 9-én hunyt el, halálhíréről magyar nyelven csak a Punkt számolt be. 

A képre kattintva Herzog színes fotóiból találsz egy válogatást.

(forrás: equinoxgallery.com; punkt.hu)

Fred Herzog 157 másik színes felvételét a vancouveri Equinox Galéria oldalán ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása