Egy magyar gasztrofotós miniatűr figurákkal készült humoros képei

2019. december 06. Mai Manó Ház

Csákvári Péter gasztrofotós azért ment külföldre dolgozni, hogy a munkájához szükséges újabb technikai felszerelésekre pénzt gyűjtsön. Épp az Egyesült Királysághoz tartozó, kb 50 fős lélekszámú Herm-szigeten dolgozott 2016-ban, mikor az egyik nap a szomszédos szigeten betért egy modellboltba és felfigyelt a miniatűr figurákra. Vásárolt magának néhányat, és egy kevés áfonyát is. Amikor ezeket hazavitte, beugrott neki, hogy van egy jó makró objektíve, van áfonyája és sok kis figurája, kellene velük valamit csinálni. Így készült el a miniatűr világot bemutató első képe, aminek nagyon jó hangulata lett, és ezután kezdett el több figurát is beszerezni, ötleteket gyűjteni.
Csákvári figyelemmel kísérte Tatsuya Tanaka, egy japán fotós munkáját is, aki majdnem minden nap épít apró diorámákat, melyek nagyon elvarázsolták, viszont a sötétebb humort hiányolta képeiből. Így kezdett bele a Tiny Wastelandbe, ami egy apró senkiföldje, tele korunk problémáival, sötétebb titkaival és elgondolkoztató frázisaival. A siker hamar jött, hiszen a sorozat egyik képével harmadik lett a Sony World Photo Awardson. Miután hazatért Magyarországra, elkészítette a Small Sins sorozatát, ami a Daily Mailtől a New York Poston át a Bored Pandáig szinte mindenhol megjelent.
Elmondása szerint egy-egy kép elkészítése akár több órába is telhet. Az egyik legnehezebb része a munkájának a megfelelő fényviszonyok beállítása mellett, a kis figurák rögzítése, hogy addig biztosan megálljanak, amíg a fotók el nem készülnek. Ezután jön a hosszadalmas utómunka, bár a képeken csak színkorrekció van.
„A Tiny Wasteland születése összefonódik mindennel, amiért valaha igazán rajongtam. A miniatűr dolgokkal, az ételekkel és a fotózással. A képeken pár milliméteres figurák olvadnak be valós méretű tárgyak közé, egy-egy új minivilágot teremtve. Játéknak indult az egész, de annyira népszerű lett és annyi örömöm lelem bennük, hogy nem tervezek leállni az újabbnál újabb képek készítésével” – vall a művész az általa létrehozott miniatűr világról.
Csákvári Péter első kiállítása egy igazi gasztrokörnyezetben, a Fővám téri Központi Vásárcsarnokban nyílt meg 2018 áprilisában.

Csákvári Péter engedélyével – melyet ezúton is köszönünk – facebook oldalára feltöltött képeiből válogattunk.
A fotókat a képre kattintva találod. 

(forrás: maimano.hu; facebook.com)

Csákvári Péterrel 2019. december 11-én a Könyvek és Képek a Napfényműteremből programsorozatunk Lakoma című beszélgetésén találkozhatsz, ahol Debreczeni Mónika és Váncsa István mellett, a házigazda Lovász László vendége lesz. Az eseményről bővebb információt ITT találsz. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása