Így mulattak 1939-ben a Mai Manó Házban - Ez az egyetlen, autentikus filmfelvétel az Arizona Mulatóról

2019. december 31. Mai Manó Ház

A fennállásának 125. évfordulóját ünneplő Mai Manó Ház történetének kihagyhatatlan részét képezi a világhírű Arizona mulató. Mai Manó 1894-től 1917-ig használta és lakta a házat, halála után egy évvel Mai Artúr örökölte apja részét a Nagymező utcai házból. A fényképészeti stúdió 1931-ig működött Házban, akkor eladták egy Amerikából hazatelepült zeneszerzőnek, Rozsnyai Sándornak, és feleségének, a Miss Arizona néven ismertté vált Senger Mici táncosnőnek, akik a ház addig üres udvarában építették fel életük álmát, az Arizona nevű mulatót, mely a fokozatos modernizálás után Közép-Európa legszínvonalasabb orfeuma lett.
A belépő térből lépcsők vezettek a mulató nézőterére, és hogy a vendéget már itt elkápráztassák, a három felfelé vezető lépcső világító üvegfokaira lépve az emelkedő, a másik oldalon - a lefelé vezető lépcsőfokokon - az ereszkedő skála-hangsor csilingelt a vendégek lába alatt. Az 1932. december 16-án nyílt Arizona mulató egészen 1944-ig, a tulajdonosok elhurcolásáig működött, addig megfordult itt mindenki, aki ebben az előkelő világban valamit is számított Budapesten. 

arizonalife10.pngFotó: William Vandivert: Az Arizona mulató a Nagymező utca 20-ban, 1939 © Life Magazine

A csillagok és a hold a felhők mögé bújtak, mégis, alighogy leszállt az est, fényben úszott a város szórakoztató központjának számító Nagymező utca. Az egyik oldalon a Fővárosi Operett Színház kivilágított bejárata és a város reprezentatív mulatójaként számon tartott Moulin Rouge csillogó reklámjai, a másik oldalon az elegáns Radius mozinak sokszáz villanykörtétől övezett portálja, valamint két kisebb mozinak, a Tivolinak és a Turánnak fényei csalogatták a bámészkodókat, no meg a szórakozni vágyókat. Mindez azonban elhalványult amellett a fényorgia mellett, mely kirívó csillogással arra hívta fel a figyelmet, hogy megnyílt Budapest Új mulatója, az Arizona. A Nagymező utca 20. szám alatt e napon tartotta premierjét a világhírű építész, Vágó László fantáziáját és nem mindennapi tehetségét dicsérő alkotás, az Arizona revü-bár és dancing. A „csodabárt” az évekig külföldön vendégszereplő Rozsnyai Sándor abból a tetemes vagyonból építtette, amelyet zeneszerzőként, muzsikusként és artistaként gyűjtött a nagyvilágban, táncosnő feleségével együtt. 1932. december 16-án pénteken este 8 órakor nyitotta meg kapuját Budapest új mulatója. Ekkor kezdődött el az a történet, amelyben az élet játszotta a főszerepet, megszégyenítve a legszárnyalóbb írói fantáziát is.

Mai bejegyzésünkben a Mai Manó Ház történetének egy igen különleges szeletét ismerheted meg. Megmutatjuk a LIFE magazin fotósának képeit, a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár állományában őrzött Arizona mulató programfüzetét, és két kisfilmet, az egyik 1940-ben készült, melyben a mulató műsorába is betekinthetsz, valamint YouTube csatornánk egyik népszerű videóját, melyben az Arizona mulató volt táncosnője mesélt emlékeiről 2013-ban.

A LIFE magazin fotósa és nem mellesleg a világ egyik leghíresebb fotóügynökségének, a Magnum Photos egyik alapítója; William Vandivert nyolcvan évvel ezelőtt, 1939-ben járt nálunk a Mai Manó Házban. Az ekkor készült képei a LIFE magazinban jelentek meg.  

1937 szeptemberében adta ki Rozsnyai Sándor az Arizona mulató új műsorfüzetét, melynek első oldalán az alábbi szöveg állt: „A windsori herceg és a főváros más magas fejedelmi vendégei, minden esetbe az Arizonát tisztelik meg először látogatásukkal, mert ma már a világ minden táján tudják, hogy az Arizona, a technika rafinált csodáival, különleges műsorával, felejthetetlen hangulatával olyan műsoros mulatót képvisel a kontinensen, amely méltán hirdeti Budapest világváros jellegét. Ahogyan francia vendégeink mondják: Bar des merveilles. Ahogyan német és osztrák vendégeink mondják: Wunderbar! És ahogyan itthon emlegetjük: Csodabár!” (Forrás: Rátonyi Róbert: Arizona mulató a Nagymező utcában, Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat Lapkiadó Főosztálya, Budapest, 1987, 58. oldal. A könyv megtalálható a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár állományában is.)

Szintén a szakkönyvtárunk gyűjteményében található egy 1940-ben kiadott programfüzet is, melyet a képre kattintva lapozhatsz át: 

A MANDA archívumában egy egészen különleges, szintén 1940-ben készült mozgófilmre bukkantunk, melyet az egyetlen, autentikus filmfelvételként tartanak számon. Dalnoky János Látta-e már Budapestet télen? című kisfilmjében 10:40-től jelenik meg az Arizona mulató és egy műsorának részlete, továbbá a mozgó nézőtér is jól látható a jelenetek során.  

 

Az itt látható, 2013-ban, a Mai Manó Házban készült kisfilmben az Arizona mulató egykori táncosnője Szilágyi Julianna mesélt az emlékeiről, így jobban megismerheted a Ház történetének egy sokak számára teljesen ismeretlen világát is.
Köszönjük a D1 Televízió engedélyét a riportfilm megjelentetéséhez. 

 

(forrás: maimano.hu; nlc.hu)

A fennállásának 125. évfordulóját ünneplő Mai Manó Ház történetét ITT olvashatod el

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása