Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Best of Mai Manó Ház (2019)

2020. január 07. Mai Manó Ház

Immár hagyománnyá vált, hogy év elején a Mai Manó Ház blogján olvashatjátok képes évértékelőnket, amikor visszatekintünk az elmúlt 12 hónapra. Sok emlékezetes esemény volt tavaly is a Mai Manó Ház életében, néhányat most külön ki is emelünk ezek közül.
A kiállításaink mellett 2019-ben is izgalmas előadásokkal, filmvetítéssel, könyvbemutatókkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, workshopokkal, tárlatvezetésekkel, táncelőadással, családi nappal és jógával vártunk Benneteket a Mai Manó Házban.
Január végén elindult a Mai Manó Ház Instagram oldala, ahol már 2500-nál is több követőnk van.
Márciusban kiállítótereink huszadik születésnapjukat ünnepelték, hiszen Kolta Magdolna (1958-2005), Kincses Károly és Bánkuti András, a Mai Manó Ház újkori alapítói elsőként 1995-ben a félemeleti Mai Manó Galériát szerezték vissza a fotográfia számára. Pályázatok és szponzorok keresése útján, többéves heroikus munkával kivásárolták a bérleti jogokat a lakóktól, és 1999. március 18-án az I. és II.emelet birtokba vételével megszületett a Magyar Fotográfusok Háza.
Május 21-én jelentettük be a PaperLab Galéria megalakulását, amely kísérleti kiállítóhelyként kezdte meg munkáját a Mai Manó Házban, újraértelmezve annak könyvesbolti terét. A PaperLab fotókönyv alapú művek bemutatásán keresztül különleges kapcsolódási ponttá vált nemcsak a Ház különböző platformjai – különösképp a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár és a könyvesbolt között –, hanem a magyar fotográfiai színtér fotókönyv-projektjei között is. A PaperLab ugyanis nem csak a magyar színtér alkotóiból, hanem főként a nemzetközi szcénából vonz és mutat be itthon sok esetben ismeretlen, vagy kevésbé ismert műveket, művészeket. A PaperLab első kiállításán Nita Vera Spatial Practices című munkáját mutattuk be.
Ugyanezen a napon indult a PUNKT online magazinunk, melyről így írtak szerkesztői a bemutatkozás napján
"Évek óta probléma a hazai fotós életben, hogy hiányzik egy online magazin, amely frissen, naprakészen, emellett kritikusan reagál a hazai és nemzetközi színtér történéseire, művekre, kiállításokra, albumokra, konferenciákra. Egy lap, ami emellett a nemzetközi közönség számára is tudja közvetíteni a hazai történéseket, eredményeket, oly módon, hogy a cikkek, esszék angolul is elérhetők, oly módon, hogy kapcsolatot épít a nemzetközi lapokkal, szervezetekkel. Mi megpróbáltunk megoldást találni. Elindulni egy ponttól. Betölteni az űrt. Megfogalmazni egy szempontot. Ez a Punkt."
Olvassátok Ti is!
Nyáron részt vettünk a Múzeumok Éjszakáján, kint voltunk a Szigeten, de előtte még ellátogattunk az Arles-i fotófesztiválra is.
Októberben részt vettünk a Fotóhónap 2019 programsorozatban, és 15-én egy újabb születésnapot ünnepeltünk, hiszen a Mai Manó Ház harmadik emeletén működő Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár húsz éve nyitotta meg kapuit olvasói előtt. 
2019-ben is rengetegszer olvastátok a Mai Manó Ház Blogot, hiszen közel 7.5 millió oldalletöltést regisztráltunk. Köszönjük ezt a töretlen érdeklődést, bízunk benne, hogy 2020-ban is érdekes, elgondolkodtató vagy éppen szórakoztató tartalmakat találtok a Mai Manó Ház kiállítótereiben és természetesen az online felületein is. 

honlap_3colours_tarlatvezetes_finisszazs_5.jpgFotó: Kiss Imre 

Mai bejegyzésünkben megmutatjuk a 2019-ben rendezett legnépszerűbb kiállításunkat, a legsikeresebb eseményünket, YouTube csatornánk legnézettebb videóját, a leglátogatottabb blogposztokat, a könyvesboltunk és szakkönyvtárunk legkeresettebb fotóalbumát és a legtöbbet lájkolt és megosztott Facebook és Instagram bejegyzéseket. 

A LEGNÉPSZERŰBB FOTÓKIÁLLÍTÁS

2019-ben a Vissza a jövőbe kiállítással indítottunk, ahol a tizenkilencedik századi alkotók mellett kortárs művészek munkáit vonultattuk fel, akik olyan technikákat és eljárásokat alkalmaztak, vagy olyan témákat választottak, amelyek bizonyos szempontból emlékeztetnek a 19. század első felének fotográfusai által is használt módszerekre. A BAUHAUS100 programsorozat keretében tavasszal a zseniális kísérletező, Moholy-Nagy László képeit mutattuk be. A kiállított képanyag döntő részben Moholy-Nagy európai korszakából tartalmazott fényképeket, melyek eredetileg 1922 és 1937 között készültek. A fényképeken keresztül részletes és mély betekintést kaphatunk Moholy-Nagy fotográfia területén kifejtett, a modern képzőművészetet megújító és azt nagyban befolyásoló munkásságából. Nyáron még a MoMA-ban megrendezett kiállítása előtt eljött hozzánk Erik Kessels, a "talált fotográfia" nemzetközileg elismert alakja, akinek 17 sorozatát láthatta a közönség. Augusztus végén a színes fotográfia egyik úttörőjének, Szergej Prokugyin-Gorszkij, Balogh Rudolf és kortárs magyar fotográfusok különleges technikával készült képei kerültek a kiállítótér falára, majd októberben megnyitottuk a provokatív japán fotográfus, Nobuyoshi Araki kiállítását, aki külön e kiállításra is készített képeket.
2019-ben a Mai Manó Házban jelenleg is látható Nobuyoshi Araki Érzelmes utazás című kiállítást választottátok a legtöbben, így ez a tárlat nyerte el a Legnépszerűbb fotókiállítás képzeletbeli fődíját.

A LEGSIKERESEBB ESEMÉNY

Május 22-én Erik Kessels tartott egy szuper érdekes előadást a Mai Manó Ház Napfényműtermében. Pályája 20 éve alatt Erik Kessels az úgynevezett „talált fotográfia” műfajának egyik legfőbb, megkerülhetetlen hivatkozási pontjává nőtte ki magát. Legtöbb projektjéhez már meglévő, privát és amatőr fotográfiákat hasznosít újra. A saját kreatív ügynökséggel és kiadóval is rendelkező holland művész május végén a Mai Manó Házban beszélt a képek újrahasznosításáról, saját művészi gyakorlatáról és az amatőr fotográfia abszurd és csodálatos világáról. Ha lemaradtál az előadásáról, most bepótolhatod, az előadás magyarul és angolul egyaránt, teljes hosszában elérhető a Punkton

kessels_elodas-3.jpgFotó: Kiss Imre: Erik Kessels a Mai Manó Házban, 2019. május 

A LEGNÉZETTEBB VIDEÓ

Nagy örömünkre a Mai Manó Online Fotóegyetem egyik beszélgetése volt a kedvencetek a YouTube csatornánkon, ahol Fekete András fotográfussal beszélgetett Winkler Nóra. Andrást személyes fotóprojektjei Oroszországhoz és a volt szovjet köztársaságokhoz kötődnek, amelyeket kiállításokon mutat be Budapesten, Moszkvában, Szentpéterváron és Kelet-Európa több városában. Érdeklődésének középpontjában az ember és az őt körülvevő környezet kölcsönhatása áll. A beszélgetés egyik témája a belozerszki börtön volt, mely a Vologda megyében található Belozerszk tóban, az Ognyennij-szigeten helyezkedik el. Az 1996-ban bevezetett halálbüntetési moratórium értelmében a börtönben halálraítélt foglyok töltik életfogytiglani büntetésüket. András és újságíró barátja délelőtt 10-től délutánig négyig járhattak a kísérőikkel a börtön területén, akik meglepően segítőkészek voltak, így András gyakorlatilag bárhol és bármit fényképezhetett. 

 

A Facebook oldalunkra feltöltött videóink közül az Erik Kessels kiállításunk megnyitójáról készült anyagra voltatok a legtöbben kíváncsiak. 

 

A LEGLÁTOGATOTTABB BLOGPOSZT

A 2011 augusztusában indult blogunkon már közel ötvenmillió oldalletöltést regisztráltunk. Büszkék vagyunk arra, hogy mi vagyunk a legnépszerűbb, fotóművészettel foglalkozó magyar nyelvű oldal. Köszönjük az eddigi visszajelzéseket, a bejegyzésötleteket és a rengeteg megosztást, lájkolást! 
1999 novemberében jelent meg Helmut Newton SUMO című fotóalbuma a Taschen kiadó gondozásában, mely könyv a 20. század legnagyobb és legdrágább könyvgyártásaként írta be magát a könyvkiadás történetébe. A limitált kiadású, sorszámozott fotóalbum világszerte tízezer példányban jelent meg, és az 50x70 cm-es méretű, közel 30 kg-os, 464 oldalas könyv mindegyikét maga a fotográfus, Helmut Newton írta alá. A SUMO valóban egyedi kiadvány, hiszen minden tekintetben óriási alkotás, mely méltó módon tisztelgett a huszadik század egyik legnagyobb hatású, egyben legellentmondásosabb fotóművésze előtt. Hugh M. Hefner, a Playboy magazin kiadója, kitalálója és szerkesztője mondta róla, hogy egyszerre találja érdekesnek és felkavarónak, ahogy Newton a divatfotós látásmóddal az erotikusból csaknem szürreálisat alkotott.

A teljes cikkért kattints a képre!

xl_newton_sumo_booklet_00392-01.jpg

A LEGKERESETTEBB FOTÓALBUMOK

Könyvesboltunkban idén a Mai Manó Ház fennállásának 125. évfordulója alkalmából a Múzeumok Éjszakáján és a karácsonyi időszakban 125 forintos, kedvezményes áron lehetett megvásárolni 19 féle Mai Manó Ház kiadványt. Az akció nagyon sikeresnek bizonyult, hiszen sok száz albumot vásároltatok meg egy-egy tételből. Mivel ezek a számok torzítanák a listát, ezért most csak felsorolunk néhányat azokból a saját kiadványainkból, amelyek vásárlóink körében különösen népszerűek voltak 2019-ben: Camera Obscura, Dobos Sándor: Mediterrán mesék, Folyamatos Jelen sorozat, Kutyavilág, Papp Gyula. 
Könyvesboltunk legkeresettebb albuma szintén egy kiállításunkhoz, valamint egy könyvbemutatóhoz is köthető. Erik Kessels Failed it! című könyve egy szórakoztató és mesés elképzelés a hibák elkövetésének művészetéről. Kessels a tökéletlenséget és a kudarcot ünnepli, megmutatja, hogy azok miért alkotják a kreatív folyamat lényeges részét.A Failed it! a hibák erejét ünnepli és megmutatja hogyan gazdagíthatják a kreatív folyamatot. Ez a részben fotókönyv, részben útmutató az ellazulásról arról szól, hogy a hibák elkövetése megszünteti a kudarctól való félelmet és a kísérletezésre ösztönöz.

kessels-failed-it-1024x683.jpgFotó: Kiss Imre

Szakkönyvtárunk legkeresettebb fotóalbuma Nobuyoshi Araki Tokyo Lucky Hole című fotóalbuma volt. Nobuyoshi Araki gyakran látogatta meg a tokiói Sindzsuku környéki szexklubokat, miközben folyamatosan fényképezett a helyszínen. Egészen addig, míg Japán szexiparának aranykora egy új, a szórakoztatóipari vállalkozások ellenőrzéséről és fejlesztéséről szóló törvény elfogadása miatt 1985-ben véget nem ért. A Tokyo Lucky Hole album több mint 800 fotón keresztül dokumentálja Nobuyoshi Araki lencséjén keresztül ezeknek a kluboknak a mindenki számára elérhető szabad szellemét.

A teljes cikkért kattints a képre! 

araki016.jpg

Pár éve egy új kategóriát is nyitottunk azoknak a könyveknek, melyeket már az interneten keresztül is át lehet lapozni. A Mai Manó Ház Blogon bemutatott online könyvek közül a világ egyik első női fotográfusának albumára voltatok a legtöbben kíváncsiak. Anna Atkins a Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions címmel, limitált példányszámban, saját kiadásban, kiegészítő szövegekkel illusztrálva 1843-ban jelentette meg. A képre kattintva az album fotóit találod. Jó hír, hogy 2020 januárjától a blogunkon egy hetente jelentkező új rovatban, online is elérhető fotóalbumokat mutatunk be.

annaatkins_1.jpg

A LEGTÖBBET LÁJKOLT ÉS MEGOSZTOTT FACEBOOK ÉS INSTAGRAM POSZTOK

Büszkék vagyunk arra, hogy a hazai kulturális intézmények között nekünk van a legnagyobb online rajongótáborunk. A naponta frissülő Facebook oldalunkon (ahol már több mint 82.000-en vagyunk) az állandó rovataink mellett rengeteg híres vagy épp kevésbé ismert fényképet töltöttünk fel, melyek közül az első helyre ismét egy magyar fotográfus munkája került. 2019-ben Németh József Budapesten készült képét kedveltétek a legtöbben. Tőry Klára magyar fotográfusokat bemutató - és idén újra havonta jelentkező - sorozatában Németh József (1911-2006) életrajzát és képeit is megismerhetitek. 

 

A legtöbb megosztást egy 1949-ben készült Mikulás-napi képünk kapta. 

 

Az Instagramon egy, a PaperLab Galériában megrendezett kiállítás fotója volt a legnépszerűbb kép. Klenyánszki Csilla többszörösen díjnyertes sorozata, a Pillars of Home 2019 nyarán volt látható a Mai Manó Házban. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hi there! It’s @csillaklenyanszki again, continuing Mai Manó’s account takeover. So, yesterday I have introduced you to my family: After the birth of my son, specially in the first year of parenthood I found it difficult to combine motherhood with my artistic practice. Being an immigrant artist in the Netherlands - without a family network - the only time I had to work was during my son’s nap time. This is how “Pillars of home” was born. • Pillars of home are ninety-eight balancing sculptures, made during my son’s nap, when our home - the living room, the kitchen, the bedroom or even the staircase - became a studio for no more than thirty minutes at a time. The pillars rely on their own inner stability while being framed only by the floor and the ceiling. As the objects are being piled up, they become a coherent entity, but their delicate arrangement and balancing structure makes them vulnerable. They can be destroyed at any moment. Not only the existence of the image is in danger if the installation collapses, but the noise of the fallen objects might awaken the sleeping baby, which puts an end to the working session. • Earlier this year I have finally self-published Pillars of home, which is now available via www.pillarsofhome.com & also at the bookshop of Mai Manó! • #csillaklenyanszki #pillarsofhome #instagramtakeover #contemporary #maimanohaz #maimanohouse #contemporaryphotography #contemporaryart #photobook

Mai Manó Ház (@maimanohouse) által megosztott bejegyzés,

 

Kövessétek a hetente többször is új bejegyzéssel jelentkező blogunkat, lájkoljatok minket a Facebookon, Instragramon, nézzétek a YouTube csatornánkat és természetesen látogassatok meg minket a Mai Manó Házban is, ahol 2020-ban is remek kiállításokkal, programokkal, szakkönyvtárral és könyvesbolttal várunk Benneteket!
BUÉK! :)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása