Válogatás Nobuyoshi Araki virágképeiből

Válogatás Nobuyoshi Araki virágképeiből

2020. január 19. Mai Manó Ház

1990. január végén, amikor Nobuyoshi Araki hírt kapott arról, hogy felesége, Yokó kritikus állapotban van, Araki egy bimbózó japán liliomfa-ággal sietett a már jól ismert kórházba. A liliomfa-ág abban a kórházi szobában hozott fehér virágokat, ahol felesége kilehelte lelkét – az erről készült fekete-fehér fotó után kezdett el virágokat fényképezni az erkélyen, valamint üres szobákat, melyekből hiányoztak a Yokó által készített virágkompozíciók.
A virágok azóta is fontos szimbólumok munkájában, akár legújabb művét, A virágok titkait (Kayu) nézzük, akár a fehér hátterű, fekete-fehér fotókat tartalmazó A virágok árnyékát (Hanakage) akár a közeli képekből álló Virágdalt (Kakyoku), akár a gyűrűs vakuval készült, festékkel összekent virágokat ábrázoló Szenvedélyes virágokat (Hana shikijo) akár legújabb sorozatait, az Elbukott Paradicsomot (Shitsurakuen), a Virágjátékot (Hana asobi), és A virágok lelkét (Hanarei), melyekben virágokból és babákból készült beállításokat fotózott természetes fénynél. - írta Motoo Hiszako, a Mai Manó Házban ma este záró Érzelmes utazás kiállításunk kurárora.
A kiállításon Araki legfrissebb munkáit a Virág/Játékbaba szekció mutatja be, ennek két képét a világhírű fotográfus a budapesti közönség számára készítette. 

Ma Araki virágképeiből válogattunk. A galériát a képre kattintva találod. 

(forrás: facebook.com)

Lájkold Te is Araki facebook oldalát!