Keanu Reeves került az ebédelő munkások ikonikus fotójára egy ukrán tankönyvben

2020. február 07. Mai Manó Ház

Ukrajnában az egyik tizedikeseknek szánt történelem tankönyvben 2018-ban felhasználták a világ egyik leghíresebb felvételét, melyet már a Mai Manó Házban is bemutattunk. Ez a kép is minden bizonnyal pályázhatna az egyik legismertebb fénykép kitüntető címére. Az Ebéd a világ legnagyobb épületének tetején, Rockefeller Center, New York, 1932 című fényképen az acélgerendán ebédelő 11 munkás és az alattuk felsejlő Central Park, valamint Manhattan néhány háztömbje látható. 

hw.pngFotó: Hamilton Wright/Charles C. Ebbets: Ebéd a világ legnagyobb épületének tetején,
Rockefeller Center, New York, 1932
© Howard Greenberg Gallery

Igen ám, de ha jobban szemügyre vesszük az illusztrációnak szánt képet, az ukrán tankönyvben a fotón nem 11, hanem 12 férfi szerepel. A jobb szélen ott van egy plusz ember, sőt, akár azt is írhatnánk, hogy az 1932 októberében publikált képen valahogy a szendvicsét 2010-ben majszolgató Keanu Reeves is helyet kapott.
A tankönyvbe szerkesztett manipulált kép a Sad Keanu (Szomorú Keanu) 2010-ben elindult mém egyik variációja. Keanu Reevesről 10 éve készült egy szomorú kép, ahogy egy padon ülve egyedül eszi szendvicsét. Az internet népe szinte azonnal mémet gyártott a kanadai színész fotójából: a BuzzFeedtől kezdve a Redditen keresztül a Tumblrig mindenki Keanu Reeves látszólagos szomorúságából csinált mémet

kr.jpgFotó: A tankönyvi illusztráció Keanu Reeves-szel

Mint ahogy írtuk feljebb a tankönyvet 2018-ban adták ki, mégis csak most lett belőle akkora hír, hogy több újság, köztük a Kyiv Post is megírta. A cikkben megemlítik, hogy a tankönyv szerzője és a kiadó nem tudtak megállapodni abban, hogy tévedés történt vagy szándékosan került a tankönyvbe az eredeti fotó helyett a manipulált kép.
Irina Kraszucka, a könyvet kinyomtató Orion kiadó vezetője február 5-én azt mondta a Kyiv Postnak, hogy a könyv tervezése során valakik hibát követtek el.
Ezzel szemben Igor Shchupak történelemprofesszor – aki a tankönyvet írta – azt állította, hogy a fényképet szándékosan helyezték el a könyvben. Azt is mondta, hogy ellenőrizni szerették volna, hogy a diákok mennyire gondosan olvassák el a tankönyveket. „Amikor a tervező, aki velem dolgozott a könyv illusztrációin, megmutatta nekem ezt a fényképet Keanu Reeves-szel, először nem vettem észre ezt a kis részletet.” - írta a Facebookon, miután a manipulált fotót mások észrevették és széles körben terjesztették Ukrajnában. "De amikor megértettem a mémet, úgy döntöttem, hogy megtartom." Azt mondta, hogy megpróbálta interaktívabbá és vonzóbbá tenni a tankönyveit a modern kor gyermekeinek számára, akik „nem sokat olvasnak, hanem inkább a képeket részesítik előnyben”.
Sokan – akiket nem győzött meg a magyarázat – azon a véleményen voltak, hogy nem megfelelő hamis/manipulált képeket használni egy iskolásoknak szóló tankönyvben. Mások pedig azzal vicceltek, hogy ez is csak azt bizonyítja, hogy Keanu Reeves halhatatlan. 

(forrás: kyivpost.com; 24.hu; maimano.hu)

Az eredeti, ikonikus fotóról ITT olvashatsz bővebben.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása