Egy háborús fotós készítette a fotótörténet első romantikus sorozatát

2020. február 14. Mai Manó Ház

Roger Fenton 1819-ben született a Manchester közelében található Heywoodban. Fenton a 19. század egyik legnagyobb hatású fotográfusa volt, noha alig egy évtizeden át foglalkozott csak ezzel a művészeti ággal. Bár a krími háborúban készített felvételeinek egyes aspektusait mind a mai napig övezi némi ellentmondás, az tagadhatatlan, hogy ő volt az első haditudósító fotográfusok egyike. Fenton 1853 őszétől a British Museum első hivatalos fényképésze volt és ő fényképezte ekkoriban a királyi családi portréit is. Csendéleteihez, beállított képeihez modelleket vagy a barátait kérte fel, de gyakran szerepelt ő is a felvételeken.

Az itt látható 4 képből álló sorozatot A Romance címmel 1854-ben készítette az akkor 35 éves Fenton. Fotótörténeti dokumentumokból tudjuk, hogy hasonló című (Photographic Romance) sorozatának két fotóját a Fényképészeti Társaság 1855-ös évente megrendezett kiállításán is bemutatták. A gyűjteményt napjainkban vezető szakemberek úgy vélik, hogy ennek a sorozatnak a két képe szerepelhetett a kiállításon. A viktoriánus kor szerelmeseinek képsorozatban való ábrázolása az egyetlen példa Fenton e műfajban elért eredményeire, bár ezek a narratív sorozatok népszerűek voltak más fotósok körében is. 
A brit királyi ház művészeti és ingatlanvagyonát kezelő The Royal Collection Trust gyűjteményében található képek az 1980-ban publikált First Photographs. People, Places, and Phenomena as Captured for the First Time by the Camera című könyvben is megjelentek, mint az első szerelmes történet („First Love Story”), melyet fényképezőgéppel örökítettek meg. A fotótörténet híres első képeit ismertető könyv szerkesztői megemlítik, hogy a harmadik képen látható intim jelenet, valószínűleg az első fényképes felvétel lehet egy csókról/pusziról.

A 166 éve készült romantikus sorozatot a képre kattintva találod. 

 

(forrás: rct.uk; Roger Fenton fényképei. Az el nem veszett, de megtalált képek. Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár, Budapest, 2008. ISBN 9789632840369)

Az udvarlás 25 szakaszát örökítették meg egy 1890-es évek végén készült fotósorozatban. A Bostoni Közkönyvtár Harper Sztereofényképpár Gyűjteményében őrzött különleges, színes képeket ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása