120 éves időkapszulában talált képek, az amerikai mocsárvidék és a legnagyobb divatfotós, akiről még nem hallottál

2020. március 06. Mai Manó Ház

Ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó témákat ajánlunk figyelmetekbe, hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni. 

mstern.pngFotó: @ részlet Mathieu Stern kisfilmjéből 
  • A Punkton egy igazán különös történetről olvashatunk. A Párizsban élő és alkotó Mathieu Stern a régi családi házukban bukkant egy dobozra, melyben 1900 körül készült üvegnegatívokat talált. Az időkapszula több mint egy évszázadig volt a sötétben és szinte hihetetlen, de az üvegnegatívok olyan jó állapotban voltak, hogy Sternnek lehetősége nyílt azokat papírra nyomtatni, melyhez a cianotípia eljárást választotta.
    Hogy milyen tárgyak voltak az időkapszulában és hogy mi volt a képeken azt a Punkt oldalán tekintheted meg

  • Minden furcsa dolog, amit egy természetfotóstól tanulhatsz - ezzel a címmel jelent meg egy cikk a Vice oldalán, ahol Michel d’Oultremont mesél munkásságáról, akinek elhivatottságát jól jelzi, hogy a tökéletes kép elérése érdekében akár napokig is képes egy apró sátorban élni. 

  • Az 1941-ben Antwerpenben született Harry Gruyaert, aki az utcai fényképezés egyik jelentős alkotója, egy marokkói út során 24 évesen kezdett el fényképezni, amit aztán még sok út és fénykép követett. Az 1986 óta Magnum tagról szóló írás az Aperture blogjában jelent meg.

opie.jpegFotó: “Untitled #3 (Swamps),” 2019 @ Catherine Opie / Regen Project
  • A munkáiban az ember és környezete kapcsolatát vizsgáló amerikai fotográfusnő, Catherine Opie képei a Los Angeles Times oldalán jelentek meg. A Catherine Opie: Rhetorical Landscapes című Hollywoodban megrendezett kiállítást népszerűsítő interjúban Opie az amerikai mocsárvidékről készített képeiről is mesél. 

  • 76 éves korában meghalt az Ulay művésznéven ismert Frank Uwe Laysiepen performansz- és testművész, Marina Abramović korábbi partnere és élettársa – írta a 24.hu. Ulay rákkal küzdött, a kezelés komplikációiba halt bele. Ő és Abramović 1976-ban ismerkedtek meg, és tizenkét éven át voltak a kortárs művészet egyik leghíresebb párosa. Ulay 1943-ban született Solingenben, és sokáig Amszterdamban élt és alkotott, mielőtt Ljubljanába költözött. Fotográfusként is alkotott, éspedig Polaroidokra specializálódva. 2020 novemberében az amszterdami Stedelijk Múzeumben komoly retrospektív kiállítás nyílik munkásságából. 

  • A II. világháború és egyben az egyetemes fotótörténet egyik ikonikus fotóját már biztosan mindenki látta, talán néhányan a történetéről is olvastatok vagy éppen láttátok a Clint Eastwood rendezte Levelek Iwo Jimából és a Dicsőség zászlaja című filmet is, mely a legendás kép szereplőinek életét mutatja be.
    A fotó történetéről szinte évente derül ki valami újdonság, ami biztos; a képet Joe Rosenthal az AP hírügynökség fotósa 1945. február 23-án készítette Iwo Jimán a Szuribacsi hegycsúcson. Az ikonikus képről a Monroe Gallery blogoldalán jelent meg egy rövidebb írás. 

madame-dora-3a.jpgFotó: The Marquis de Cuevas with dancer Vladimir Skouratoff, circa 1954-55
© Nachlass Madame d’Ora, Museum für Kunst and Gewerbe Hamburg
  • A legnagyobb divatfotós, akiről még sosem hallottál címmel jelent meg egy érdekes írás az  1881-ben Bécsben született Dora Kallmus-ról, aki Madame d’Ora néven lett elismert divatfotográfus Párizsban. A fotográfusnő képeiből megrendezett kiállítás 2020. június 8-ig látogatható a New Yorki-i Neue Galerie-ben. A New York Post cikkében néhány képét is megtekintheted. 

  • Régi magyar expedíciók képeit böngészhetjük – számolt be az index.hu a Néprajzi Múzeum születésnapi ajándékáról. Hagyományosan március 5-ét tartják számon a múzeum születésnapjaként, mert 1872-ben ezen a napon nevezték ki az első igazgatóját, Xantus Jánost. Egészen pontosan ekkor még a Magyar Nemzeti Múzeum Ethnographiai Osztályának őrévé nevezték ki a kutatót, aki ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas etnológiai gyűjteményéből hozta létre a néprajzi osztályt, és ezzel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait. Hogy melyik két expedíció képeit tették most nyilvánossá, azt az Index cikkében olvashatod el.  

  • Santu Mofokeng, dél-afrikai fotósra emlékezik a New Yorker, aki idén januárban hunyt el 63 éves korában. A Hogyan alakította Santu Mofokeng a dél-afrikai fényképezést című cikkben a fotográfus életének mérföldköveit, valamint remek képeit is megismerheted.

Hogy minél színesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk lesz. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása