Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy megrázó és felkavaró fotósorozat, a legelső utazó fotográfus és a legjobb éjszakai felvételek

2020. március 09. Mai Manó Ház

Ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó témákat ajánlunk figyelmetekbe, hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni.  

toddh.jpgFotó: Todd Hochberg: Jessica és Geoff gyermekükkel, Shiloh-hal, aki köldökzsinórral kapcsolatos komplikáció miatt hunyt el @ Todd Hochberg
  • Egy hihetetlenül megrázó és felkavaró, fájdalmasan szép sorozatot mutattak be a The Atlantic szerkesztői. Todd Hochberg 20 évet töltött halva született gyermekek fényképezésével. A halált nehezen feldolgozó társadalmunkban szokatlan búcsúnak tűnhet ez a megoldás, de a cikk megemlíti, hogy az USÁ-ban több alapítvány is alkalmaz erre a feladatra fotográfusokat. A szülők számára ezek a fényképek életük egyik legrosszabb napját dokumentálják, de a gyászoló családok számára ezek a képek őrzik meg az egyetlen emléket gyermekeikről.
    A fotográfussal készült interjút és a szívszorító képeit az Atlantic oldalán találod

  • A Glasgow-ban született, de Londonban élő David Yarrow az első nagyobb sikerét a legendás Diego Maradona ma már klasszikussá vált képével érte el, mely a mexikóvárosi 1986-os világbajnokság döntőjén készült a The London Times számára. Yarrow a 90-es években is a sportfényképezés területén alkotott, de napjainkra az egyik legismertebb természetfotós vált belőle. Lenyűgöző képeiből – melyekről nekünk Salgado jutott eszünkbe – az Outdoor Photographer oldalán találsz egy válogatást

  • Az Art in America oldalán egy 11 képből álló galéria jelent meg olyan Dorothea Lange képekből, melyeket május 2-ig a Museum of Modern Art Words & Pictures című kiállításán is bemutatnak.

pera-museum-8.jpgFotó: Yusuf Sevinçli: “Rodos/Rhodes”, 2019 ©Yusuf Sevinçli
  • „Úgy tűnik, hogy a természet szépségei mennyei villámlásban élednek fel a dombok között; az olajfákkal, kaktuszokkal és tamariszkuszokkal megtöltött zöld kertek nyugtató hűvösségével.” - írta Frédéric Auguste Antoine Goupil-Fesquet, amikor 1839 decemberében megérkezett Gázába. Goupil-Fesquet művészbarátaival, Émile Jean Horace Vernet és Charles Marie Bouton festőkkel Marseille-ből indult és hét hónapon keresztül fényképezte a Földközi-tenger keleti részét. A daguerrotípia készítésének ismertetése alig néhány hónappal azelőtt került nyilvánosságra Franciaországban. Ez volt az első ismert sorozat az utazó fotográfia területén.
    180 évvel később tíz török fotográfus indult el Goupil-Fesquet és társai nyomában, hogy kortárs szemmel (és technikával) örökítsék meg ugyanazokat a helyeket.
    A két sorozat képeit az isztambuli Pera Múzeumban megrendezett kiállítás kurátorai állították párbeszédbe egymással. A tárlat március elején bezárt, de egy képválogatás a Hyperallergic oldalán is megtekinthető

  • Az Essex Wildlife Trust természetfotó pályázatra több mint 250 fotós nevezett be. A képeket hat kategóriába sorolták be, a fődíjat elnyert kép egy szitakötőt ábrázol. A képet Andrew Neal készítette Colchesterben, a Hythe Lagoons közelében. A Daily Mail galériájában a pályázat képeiből találsz egy válogatást

  • Egy igazán tartalmas interjú és egy 14 képből álló válogatás jelent meg az artnews.com oldalon An-My Lê fotográfusnővel, akinek képeit már a Mai Manó Házban is bemutattuk.
    An-My Lê alkalmazott fotográfusként dolgozott a kézművesek szakszervezetében, a Compagnon de Devoir-ban. 1991-ben, miközben művészeti tanulmányait végezte a Yale Egyetemen, ösztönzést érzett arra, hogy még több önéletrajzi munkát készítsen. Az ezt követő tíz évben a háború, a mítosz és az emlékezés témáira fókuszált. Ezt az anyagot trilógiába rendezte (Vietnam, Small Wars, 29 Palms), mely monográfia Small Wars címmel az Aperture kiadó gondozásában jelent meg.

apple_shot-on-iphone-challenge-winners_ruben-p-bescos_03032020-1536x1152.jpgFotó: Location: Pamplona, Navarra, Spain
Camera: iPhone 11 Pro Max
Instagram Account: @rubenpb
  • Az Apple bejelentette a „Shot on iPhone” Night Mode fotópályázat nyerteseit. A több ezer fényképből végül hat fotót választottak ki, amelyeket mind alacsony fényviszonyok mellett működő fényképezési módjával, iPhone 11 / Pro / Pro Max készülékekkel készítettek.
    A pályázat eredeti kiírása szerint a zsűrinek öt képet kellett volna kiválasztania, ám nyilvánvalóan a bírók egyszerűen nem tudtak dönteni, így hat okostelefon-fotós fogja látni az Éjszakai módban készített fényképeit, amelyek az Apple felületein, közösségi oldalain és marketing anyagain jelennek majd meg világszerte. 

  • Az óceán mindig is része volt Luke Shadbolt fotós életének, aki az ausztráliai tengerparton nőtt fel. A kapcsolatot a szörfözés iránti szerelme is elmélyítette. Shadbolt a főiskolán kezdett el fényképezni, és meg akarta örökíteni a hullámokat, de nem volt biztos abban, hogyan közelítheti meg ezt a kihívást. Miután a Surf Magazine művészeti igazgatója lett, és a víz alatti fényképezéshez megfelelő felszerelést vásárolt, új módon kezdte felfedezni az óceánt. A mymodernmet interjújában a képei megtekintése mellett, munkásságáról olvashatsz.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk lesz. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása