Újabb tíz magyar fotográfus életrajzát és képeit mutatjuk be a Mai Manó Ház Blogon

2020. március 11. Mai Manó Ház

Miért érdekes a fotótörténet? Miért érdemes régi képeket nézegetni? Közhelyszámba menő megállapítás, hogy csak akkor érthetjük meg jelenünket, ha ismerjük múltunkat. A fényképezést művelő profiknak és műkedvelőknek is nélkülözhetetlen az elődök munkáinak ismerete, hogy mikor mi számított újdonságnak, hisz e nélkül kortársaik és saját munkáikban sem ismerhetik fel, hogy mi az érdekes, mi az eredeti. A "csupán" fényképnéző érdeklődő is fontos fogódzókat kap a vizuális világban való tájékozódáshoz, s egyben bepillantást nyer elmúlt évtizedek világába, az előttünk járók generációk embereinek életébe, környezetébe, képet kaphat arról, hogy mit tartottak fontosnak, szépnek nagyszüleink, dédapáink, szépapáink korában. - ezekkel a mondatokkal ajánlottuk a Mai Manó Ház Blog magyar fotográfusok életrajz-sorozatának indulását másfél évvel ezelőtt. 
Mivel ezek a hiánypótló anyagok kizárólag a Mai Manó Ház Blogon jelentek meg, bíztunk benne, de mi sem gondoltuk volna, hogy ekkora sikere lesz a magyar fotográfusok életét és képeit bemutató sorozatunknak, ezért a szerzővel, Tőry Klárával egyeztetve úgy döntöttünk, hogy idén tíz újabb, a magyar fotográfia jeles képviselőjének életrajzával és ritkán látott képeivel folytatjuk e rovatot. 
A következő hónapokban Angelo, Brassaï, Divald Károly, Dulovits Jenő, Escher Károly, Klösz György, Németh József, Plohn József, Székely Aladár és Vadas Ernő részletes életrajzát, valamint ismert és ritkán látott képeit ismerheted meg.

Kedvcsinálóként, a bemutatásra kerülő tíz magyar fotográfus egy-egy fotóját a galériánkban tekintheted meg.  

(forrás: fotomuzeum.hu; fotomuveszet.net; tornyaimuzeum.hu)

Tőry Klára magyar fotográfusokról korábban írt részletes életrajzainak listáját ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása