Szépkorúak intim portréi, manipulált képek a Dunakanyarból és fotók a Studio 54-ből

2020. március 19. Mai Manó Ház

Egyre több pozitív visszajelzés érkezik az új rovatunkról, így ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó témákat ajánlunk figyelmetekbe, hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni. 

ac.pngFotó: Arianne Clément (részlet) 
  • A My Modern Met oldalon Arianne Clément fotográfussal olvashatunk egy interjút, aki szépkorú párok intim portréit készíti el. Képeinek célja az, hogy megkérdőjelezzük azokat a előítéleteket, amelyeket társadalmunkban az öregedéssel szemben támasztunk. Clément megmutatja, hogy függetlenül attól, hogy milyen idősek vagyunk, továbbra is szeretnénk jól kinézni, tetszeni maguknak (és másoknak) és kifejezni a szeretetünket, miközben szeretnek minket. A felvételek őszinte képet mutatnak alanyai magánéletéről, és arra emlékeztetnek, hogy az életkor valóban csak egy szám. 

  • Guy Bourdin (1928-1991) francia fotográfus, a 20. század második felének egyik legjelentősebb divat- és reklámfotósának képeit mutatja be a vintag.es oldal. Bourdin első divatfotói a francia Vogue magazinban jelentek meg 1955-ben, később a Harper's Bazaar-ban is publikált, ekkor fotózta első jelentős reklámkampányát is, melyben Charles Jourdan cipőket viselő testnélküli lábakat ábrázolt. 

  • A Trailblazers of Light (A fény nyomában) egy olyan weboldal, ami azoknak a női fotóriportereknek állít emléket, akik maradandó értéket hoztak létre az analóg fotográfia korszakában. A honlapot Yunghi Kim, a Contact Press Images egyik tagja alapította azzal a céllal, hogy a Csendes generációt elismerjék. A „Csendes generáció” kifejezés arra az időszakra utal, amikor néhány bátor nő először lépett be a fotóriporterek területére és egyszerűen, de határozottan végezték a munkájukat. Csak néhány név a Csendes generáció tagjai közül : Berenice Abbott, Eve Arnold, Martine Franck, Toni Frissell, Frances Benjamin Johnston, Dorothea Lange, Nina Leen, Ruth Orkin, Gerda Taro és Margaret Bourke-White.

dunakanyarblog.jpgFotó: Janák Vendel
  • Janák Vendel fényképész manipulált képeslapjait mutatja be a Dunakanyar helytörténete blog. A Dunakanyar fényképésze (1881, Nógrádverőce - 1947, Visegrád) körülbelül az 1920-as évekig alkotott Verőcén, aztán továbbköltözött családjával Visegrádra, ahol fényképészműtermet működtetett és nagyon sok helytörténeti értékű, szép felvételeket készített. A Dunakanyarkult blog Janák montázsolt képeiből mutat be egy válogatást. Ezek azért keletkezhettek ebben a formában, mert egyszerre jelentkeztek a budapesti és helyi vállalkozók a képeslapok kiadásának igényével - és az azonos negatívból készített, de módosított képet már több személynek el lehetett adni. 

  • Ida Wyman (1926-2019) a 20. század egyik el nem ismert fotósa volt, bár képei a Look és Life magazinban is megjelentek, rendkívüli tehetségét soha nem értékelték. „Ida olyan nő volt, amely tele volt kíváncsisággal, telhetetlen vággyal, hogy megismerje a részleteket, és azt, hogy hogyan működnek a dolgok és miért” - mondja Heather Garrison, az unokája és az Ida Wyman Estate munkatársa. Wyman képeiből most a Monroe Gallery oldalán mutatnak be egy válogatást

  • A Guardian képgalériájában egy svájci fotográfus, René Groebli képeit mutatják be. A Táncolni, dolgozni, szeretni című cikkben az 1927-ben született fotográfus kísérleti, innovatív és költői képeit is megismerheted, melyek most egy kiállítás keretében 2020. március 21-ig a zürichi Bildhalléban is megtekinthetők. A művész munkáiból Magic Eye címmel egy fotóalbum is megjelent. 

studio54.jpgFotó: Brooke Shields és Mariel Hemingway, 1977 Photography by Adam Scull/PHOTOlink.net. © Adam Scull
  • Az Anothermag kiállításajánlójában mutatták be a legendás Studio 54-ben készült képeket, melyek a Brooklyn Museum Studio 54: Night Magic című tárlatán szerepelnek. A Steve Rubell és Ian Schrager által alapított New York-i Studio 54 klub mára örök legendává vált az egészen világon, hiszen a diszkó-korszak legmenőbb helyeként emlékeznek rá, ami a gazdagok, sztárok legfelkapottabb szórakozóhelye volt. Minden idők egyik leghíresebb és leghírhedtebb diszkóklubjában készült képeket 2020. július 5-ig lehet megtekinteni

  • „Az elmúlt 50 évben kiállításaim és híres emberek portréjai révén a művészet és a kultúra világában jó hírnevet szereztem a fotózásban. 1984-ben költöztem New York Citybe, és azóta ott dolgozom. Ezeket a fényképeket saját magamnak készítettem analóg és digitális fényképezőgépeimmel. Olyan helyeket, helyzeteket és embereket rögzítettem a városban, amelyekbe teljesen beleszerettem. Ezeket a fényképeket először mutatom meg és remélem, élvezni fogja ezt a kis válogatást.” – írta a Abe Frajndlich, fotográfus. A Hirmer Verlag gondozásában megjelent New York City - Just like I pictured it című fotóalbum megrendelhető a Mai Manó Könyvesboltban. 

  • Alfredo Jaar chilei származású művész kapta idén a fotós szakma egyik legfontosabb elismerését, a Hasselblad-díjat. Jaar a 40. díjazottja az először 1980-ban kiosztott jutalomnak, amely hagyományosan 1 millió svéd koronával (több mint 31 millió forint) és egy, a Hasselblad Centerben való kiállítási lehetőséggel jár. A díjat október 19-én adják át Göteborgban, másnap pedig megnyílik az alkotó kiállítása. Emellett a Verlag der Buchhandlung Walther König kiadó gondozásában megjelenik a művész munkásságát áttekintő album is, amely könyv előszavát Jacques Rancière írja majd. - olvashatjuk a punkt.hu oldalán.

Hogy minél színesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk lesz. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása