Mapplethorpe, Kertész, Arbus. Fontos fotótörténeti könyvek és albumok lettek most online is elérhetők

2020. április 01. Mai Manó Ház

Mivel a koronavírus-járvány miatt világszerte rengeteg közkönyvtár - így a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár (szerk.) - is bezárni kényszerült, az online könyvtárként is működő Internet Archive működtetői úgy döntöttek, hogy ideiglenesen megszüntetik a működésük alapját képező, példányszámhoz kötött korlátozást. Az Internet Archive könyvtárprojektje, a Nyitott Könyvtár (Open Library, OL) lényege, hogy a regisztrált olvasók kikölcsönözhetik a könyvtár gyűjteményében lévő kötetekről készült szkennelt digitális másolatot. A rendszer eddig úgy működött, hogy egy időben kizárólag annyian férhettek hozzá egy megadott kölcsönzési időre a digitális fájlokhoz, ahány fizikai példány volt az adott könyvből az Internet Archive könyvraktárában. Ezt a korlátot törölték most el, létrehozva vele a Nemzeti Vészhelyzeti Könyvtárat (National Emergency Library, NEL). – számolt be a hírről az index.hu.

A gyűjteményükben található könyvekből 1.4 millió példánynál törölték el a korlátozást, így most egy rövid regisztráció után, a keresőt használva a fényképezés történetének híres könyveit is átlapozhatjuk, olyanokat melyeket a mi gyűjteményünkben is őrzünk. Az archívumban autonóm (művész) fotográfiai irodalmat, fotótörténeti albumokat és fotótechnikai könyveket is megtalálhatunk. A listában szerepel Naomi Rosenblum A World History of Photography és Susan Sontag On Photography című írása, vagy a fotótörténeti esszéket tartalmazó Classic Essays on Photography, melyből ikonikus alkotók fényképezéssel kapcsolatos gondolatait ismerhetjük meg. De ikonikus fotográfusok albumait is megtekintheted a regisztrációt követően.

archiveorg.png

 

A címekre kattintva a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár ajánlóját találod, de a regisztráció után érdemes a teljes archívumot végigböngészni, hiszen ezen az ötven tételen felül rengeteg, angol nyelvű, izgalmas album vár rátok.

25 FOTÓTÖRTÉNETI ÉS FOTÓESZTÉTIKAI KÖNYV

 

25 FOTÓALBUM ÉS ÉLETRAJZ

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása