Az elmúlt fél évszázad hollywoodi hírességeinek fotósa: Douglas Kirkland

2020. április 02. Mai Manó Ház

A Mai Manó Házban 2020. március 17-én nyitottuk volna meg Douglas Kirkland fotókiállítását, melynek kurátorai Marta Cannoni, Livia Corbò és Baki Péter voltak. A kiállítással elkészültünk, ám a látogatóink és saját magunk egészségének védelme érdekében már a megnyitót sem tudtuk megtartani. Mivel a Mai Manó Ház jelenleg határozatlan ideig zárva tart, ezért most itt a blogunkon mutatjuk be a fotográfus életét és képeit.

Az 1934. augusztus 16-án Torontóban született Douglas Kirkland a riportfotó aranykorában kezdett el dolgozni a Look magazinnál, majd az 1960-as és ’70-es években a Life-nál. Emellett fotózott a The Sunday Times Magazine, a The New York Times Magazine és a Town & Country Magazine lapoknak is.
Kirkland karrierjének kezdete óta több mint kétezer megbízásnak tett eleget, Marilyn Monroe-tól Angelina Jolie-ig hatszáznál is több hírességről készített fényképet. Százötvennél is több film forgatásán fotózott, olyanokén, mint A muzsika hangja (1964), a 2001: Űrodüsszeia (1968), a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969), a Távol Afrikától (1985), a Titanic (1997), a Moulin Rouge (2000), az Ausztrália (2007), vagy A nagy Gatsby (2011). Douglas Kirkland főbb alkotói folyamatait rendszerezte és album formájában személyes történetekkel társítva adta ki őket. Többek közt Light Years (1989), Icons (1993), Body Stories (1998), An Evening With Marilyn (2002), Coco Chanel: Three Weeks (2008), James Cameron’s Titanic (1997; New York Times bestsellerlista-vezető), Michael Jackson: The Making of Thriller (2010) és With Marilyn (2012) címen jelentetett meg könyveket. A munkásságáról szóló monográfia 2013-ban látott napvilágot, Douglas Kirkland – A Life in Pictures címen. A sokszorosan díjazott Kirkland képei számtalan kiállításon voltak már láthatóak világszerte, munkáit olyan nagy intézmények állandó gyűjteményeiben őrzik, mint a londoni és a canberrai National Portrait Gallery, a Smithsonian Museum, a George Eastman House, a Brisbane-ben található Gallery of Modern Art, vagy az amerikai filmakadémia, az Academy of Motion Picture Arts and Sciences.
Kirkland munkáját egyebek mellett olyan díjakkal ismerték el, mint a Lucie for Outstanding Achievement in Entertainment Photography, The Golden Eye of Russia, és a kanadai CAPIC életműdíja. 2011 februárjában az Amerikai Filmoperatőrök Társasága a rangos elnöki díját ítélte neki. 2014 januárjában a PHOTO LA részesítette elismerésben a fényképészet világának gazdagításáért. 2015 nyarán Ezüst Szalag különdíjat kapott a Taorminai Filmfesztiválon. 2017 szeptemberében a Los Angeles-i kanadai konzulátus nívódíjjal ismerte el kiemelkedő életművét.
Több mint ötven éve tartó karrierjének tempója mit sem lankad: amikor nem valamilyen megbízásnak tesz eleget valahol a világban, mely utakra felesége és üzlettársa, Françoise is elkíséri, Kirkland a Hollywood Hills-i otthonában található műtermében dolgozik.
A fotográfus életművét kezelő Douglas Kirkland Archive az elmúlt fél évszázad hollywoodi hírességeinek és popkultúrájának egyedülálló kincsestára. 

A képre kattintva Douglas Kirkland weboldalát találod.

kirkland.pngFotó: Douglas Kirkland

(forrás: maimano.hu, douglaskirkland.com)

A Mai Manó Házban Kirkland két nagyszabású sorozatát mutattuk volna be: Kirkland 1961-ben a kor szexszimbólumával, Marylin Monroe-val töltött el egy varázslatos estét, amit 55 képen örökített meg. 1962-ben 21 napon át volt Coco Chanel mellett, róla ekkor készített egy hatvan képből álló sorozatot. A két izgalmas, a világsztárok életébe betekintő intim munka képeiből hamarosan a Mai Manó Ház Blogon is bemutatunk egy válogatást. 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása