A szamaras kép igaz története, a Sotheby’s árverés legdrágább magyar fotója és 101 fotós idézet

2020. április 08. Mai Manó Ház

Mivel a Mai Manó Ház a koronavírus terjedésével összefüggésben meghozott intézkedésekkel összhangban határozatlan ideig biztosan zárva tart, ezért amint láthatjátok online felületeinken most még aktívabbak vagyunk.
Ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó témákat ajánlunk figyelmetekbe, melyek révén talán egy kicsit ki lehet szakadni a koronavírus-hírek nyomasztó világából. 

snopes11.jpg

  • Igen, az ott egy katona, aki egy szamarat cipel a hátán. A képpel mostanában internetet lehet rekeszteni, azzal a felirattal terjed, hogy egy második világháborús archív fotó, és a baka azért kapta a hátára a szamarat, mert épp egy aknamezőn haladnak, és ha az állat elkezd rohangálni, mindenki rövid úton meghal. Elég nyilvánvaló a párhuzam a mostani járványhelyzettel: ha nagy a vész, a leghülyébbeket kell először kontroll alá venni, akik nem is értik az egészet, mégis mindenkit veszélybe sodorhatnak.
    Hogy pontosan mikor készült a kép és mit láthatunk a felvételen, az az Index cikkéből derül ki

  • Stephen Lovekin, a Shutterstock fotósáról a dpreview oldalán jelent meg egy cikk. A Brooklyn-i fotográfus az elszigeteltség közepén a remény és az egység portréit készíti a Ditmas Park környékén élő lakókról. A fekete-fehér képeken ábrázolt emberek az ablakukban állnak és egy üzenetet tartanak a kezükben.

  • Adam Broomberg, Alec Soth, Ami Vitali, George Georgiou, Michael Ackerman, Paolo Pellegrin és Susan Meiselas, csak néhány név azon száz fotós közül, akik munkáikat adományozták az észak-olaszországi koronavírus elleni küzdelem anyagi megsegítésére. Az aukció eddig több mint félmillió eurót gyűjtött a kórházak támogatására. – számolt be a British Journal of Photography a kezdeményezésről.

levitt11.jpgFotó: Helen Levitt: New York, 1940 Albertina, Vienna. Permanent loan of the Austrian Ludwig Foundation for Art and Science © Film Documents LLC / courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne
  •  Az 1913-ban orosz zsidó bevándorló családba született Helen Levitt a harmincas évek óta egyedülálló stílusban örökítette meg a New York utcáinak mindennapi életét, képei szinte életre keltek, az azokon látható alakok valósággal táncoltak. Most a Crteative Boom oldalán jelent meg képeiből egy válogatás.

  •  Majzik Lionel asztrofotós a koronavírus miatti házi karantén okán csak a hátsó kertjébe tudott kimenni fényképezni, de még így is olyan képet lőtt, amelyet a NASA a mai nap fotójának választott. Majzik saját weboldalán számol be a fotó készítésének körülményeiről:
    „2020. április 1-jén már a délutáni órákban elkezdtem összekészíteni a felszereléseimet, hogy megörökítsem a Fiastyúk és a Vénusz egyre szorosabb együttállását. A Magyarországot is sújtó koronavírus-járvány miatti lakhelyelhagyási korlátozás következményeként, kizárólag a saját lakóhelyem udvaráról kerestem az együttállás megörökítéséhez alkalmas helyet.” A felvételt a HVG oldalán tekintheted meg.

  • Alessio Mamo World Press Photo díjas fotográfus fotóesszéje a szicíliai karanténról a Guardian oldalán jelent meg

altered.jpgFotó: Manon Ouimet: Részlet az Altered című sorozatból

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk lesz. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása