Éber kóma és a nagybányai fal a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíjasainak képein

2020. április 16. Mai Manó Ház

Kihirdették a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíjainak győzteseit ma a Capa Központban. Idén az André Kertész Nagydíjat Kovács Bea Éber kóma című fotósorozatával, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Nagydíját pedig Hajdú D András A fal, amit mi kerítésnek hívunk című pályaművével nyerte el. Ma ezeket a képeket láthatjátok.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Nagydíja a legkiemelkedőbb teljesítményért
Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)
1. díj
HAJDÚ D. András szabadfoglalkozású 

A fal, amit mi kerítésnek hívunk
Nyolc évvel ezelőtt robbant a sajtóban a hír, hogy a festői környezetben fekvő Nagybányán a cigányságot fallal választotta el a helyi önkormányzat a város többi részétől. Az alpolgármester szerint sok a bűncselekmény a környéken és egészségtelen a hely, jogvédők szerint azonban a város elkülöníti a lakókat, ami miatt a román állam is vizsgálatot indított. A polgármester szerint a fal – amit ők kommunikációs szempontból csak kerítésnek hívnak – a megoldás az eldurvult helyzetre. Emellett a családok helyzetének végleges megoldását és jobbá tételét 2013-ra ígérte. Azóta eltelt hét év, így újra visszamentem, tovább fotózni a sorozatot, amelyből kiderül, hogy a fal és a városvezetés törekvései zsákutcának bizonyultak.

 

André Kertész-nagydíj a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért
Mindennapi élet (sorozat)
1. díj Kovács Bea szabadfoglalkozású

Éber kóma
Balkovics Sándor és felesége, Márti, 2017 júniusától ápolják otthon lányukat, Sárit, akit 2016. július 4-én gázolt el a zebrán egy autó. A lány azóta éber kómában van, ami állandósult vegetatív állapotot jelent stabil keringéssel. A szeme nyitva van, de kapcsolat nem teremthető vele. Az életfunkciók fenntartását szolgáló kezeléseket Sári rosszul viseli. A szülőknek mindennap meg kell küzdeniük a reménytelenséggel, de mindkettőjüknek sikerült olyan kreatív tevékenységet találniuk, amelynek során kikapcsolódhatnak, feltöltődhetnek. Magyarországon tizenkétezer ember ápolja otthon tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos családtagját. Az ápolt sorsát erősen befolyásolja az ágyát körülvevők érzelmi gazdagsága, fizikai és lelki teherbíró képessége. 

 

(forrás: sajto-foto.hu)

GRATULÁLUNK!

Az összes díjazott képet ITT tekintheted meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása