Ingyenesen elérhetővé tette egy World Press Photo-díjas fotósról szóló dokumentumfilmjét a Netflix

2020. április 24. Mai Manó Ház

Április 20-án ünnepelte 52. születésnapját Platon, görög fotográfus, aki profi karrierje kezdetétől Amerikában él és dolgozik és kizárólag Hasselblad fényképezőgépet használ. „Bármikor veszem is a kezembe manapság a Hasselblad fényképezőgépemet, egy ajtó kinyílik. Nem csupán egy képet készítek valakiről: hanem éppen valami lenyűgöző dolog veszi kezdetét.”
A Platon védjegyének számító fényképezési stílus az évek során ikonikussá és másokkal összetéveszhetetlenné vált, ahogyan a hírességek is, akikről a portrékat készítette. Egyszerű világítást és általában egyszínű fehér, fekete hátteret vagy egyszínű falat használ, a hangsúlyt a tárgyra helyezi. Bár látszólag lényegre törően dolgozik, elárulta, hogy ahhoz, hogy egy ember valódi egyéniségét meg tudja fogni a képen, szakértelemre, intuícióra és rengeteg türelemre is szüksége van. – olvashatjuk a Tripont oldalán

platonportraits.pngforrás: thelogoshop.com

Platon talán leghíresebb portréjáért – amely Putyint ábrázolja – World Press Photo-díjat nyert 2008-ban. A fotográfus ekkor mesélt először a portré készítésének körülményeiről. Putyin azelőtt sosem ült kamerák elé stúdióban, nem készült róla beállított portré, és az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy ez a kép egyáltalán elkészülhet-e.
A fotóst öt napig várakoztatták egy moszkvai hotelben, amikor egy nap fekete autó parkolt az épület elé (BMW, nem Volga), és elvitték az elnök rezidenciájára. Putyin palotáját hatalmas falak veszik körbe, amiknek a tetején végig mesterlövészek sorakoznak, és csak többórás biztonsági ellenőrzés után engedték át a fotóst és a felszerelését. – írta Hernádi Levente az index.hu oldalán 2015-ben.

platon_putin.jpgFotó: Time címlap, 2007

A koronavírus-világjárvány idején otthon maradók szórakoztatására és tanítására egyaránt alkalmas tartalmakat tett ingyenesen elérhetővé a Netflix saját YouTube-csatornáján. Köztük az Abstract: The Art of Design sorozatuk Platon: Photography epizódját is. 

 

(forrás: tripont.hu; hwsw.hu; index.hu)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása