Ritkán látott fotók a 007-es ügynökről, éjszakai képek a kijárási tilalom alatt és a családi fotóetika

2020. június 01. Mai Manó Ház

Mivel a Mai Manó Ház a koronavírus terjedésével összefüggésben meghozott intézkedésekkel összhangban határozatlan ideig biztosan zárva tart, ezért amint láthatjátok online felületeinken most még aktívabbak vagyunk.
Ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

dc.jpgFotó: Snowy, Cambridge, early 1970s © Don McCullin, courtesy of Hamiltons Gallery, London
 • Egy virtuális kiállításon mutatják be Don McCullin képet a Hamiltons Galéria jóvoltából, aki karrierje nagy részét a világ minden részén zajló háborúk és konfliktusok dokumentálására fordította - a vietnami háborútól az észak-írországi zavargásokig - McCullin kiterjedt archívuma fényt vet az emberi erő, ellenállás és szenvedés történeteire. Az online kiállítás 2020. június elsejéig látogatható

 • Terry O'Neill fotográfus volt az első, aki lehetőséget kapott arra, hogy Sean Conneryt James Bond-ként fényképezze a Goldfinger filmben. A legendás 007-es ügynökről készített képei, melyek sokszor a színfalak mögött készültek most a Bond: Photographed by Terry O’Neill – The Definitive Collection című könyvben is megjelentek. Az album népszerűsítésére egy online kiállítást is elérhetővé tettek, melyet ezen a linken tekinthetsz meg

 •  Az Aperture oldalán egy Bolognában megrendezett kiállítás képeiből mutatnak egy válogatást. A UNIFORM: INTO THE WORK / OUT OF THE WORK című csoportos kiállításon több mint 600 fotót mutatnak be. A kiállítók között világhírű fotográfusok képeivel is találkozhatunk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mark Seliger (@markseliger) által megosztott bejegyzés,

 

 • Jennifer Aniston, Kurt Cobain, Leonardo DiCaprio és más világsztárok fényképeit árverezik el, a bevételből a Covid-19 járvány miatt rendkívül nehéz helyzetbe került embereket támogatnak. – számolt be a Kívül tágasabb blog Mark Seliger kezdeményezéséről a Hírességek ikonikus fotói kalapács alatt – jótékony céllal című cikkében. Seliger 25 fotóját árverezi el a Christie’s, köztük olyanokét, mint Jennifer Aniston, Johnny Cash, Kurt Cobain, Laura Dern, Leonardo DiCaprio, Billie Eilish, Jennifer Lopez, Tom Hanks, Lenny Kravitz, Snoop Dogg, Oprah Winfrey vagy a korábbi amerikai elnök Barack Obama. 

 • 92 éves korában elhunyt Richard Sadler, akinek egyik híres fotóján a Mai Manó Házban 2018-ban bemutatkozó Weegee arcképét láthatjuk, aki 1963-ban azért érkezett Coventrybe, hogy reklámozza a Zenith fényképezőgépeket. Sadler haláláról a BBC számolt be

 • Mit gondolsz ki volt a fotós a Gucci őszi/téli 2020–2021 kampányában? Meglepetés! Nincs fotós, sem sminkes, sem fodrász, sem stylist vagy asszisztens ... csak modellek, akik ruhacsomagot kaptak és magukat fényképezték. A koronavírus-járvány sok területen hozott változásokat, nem meglepő módon a divatfényképezés területén is különös megoldások születettek. A Petapixel oldalán a Gucci fotós nélküli kampányának képeiből találsz egy válogatást

nszp.jpgFotó: Németh Sz. Péter
 • Az Index fotósa, Németh Sz. Péter a kijárási tilalom alatt 436 km-t sétált éjszakánként, hogy az itt látható sorozatát elkészíthesse.
  „Pontosan ennyit tettek ki az éjszakai sétáim a kijárási korlátozás óta – már amennyire hinni lehet a telefonom lépésszámlálójának. Mondhatnám, hogy a fotókért kezdtem el sétálni, de ez önámítás lenne. Egyszerűen azért, hogy ne őrüljek meg, és szégyen, nem szégyen, amennyire utáltam a napközbeni bezártságot és a szociális kapcsolatok chatüzenetekre szűkülését, úgy fürdőztem éjszaka az üres város minden négyzetcentiméterében.
  Nem mondom, hogy csak ilyen volt a város az elmúlt időszakban. Ez benyomások halmaza, afféle napló ezekről a fura éjszakákról, és arról, hogy kikkel ismerkedtem meg – már aki engedte, hogy lefotózzam, ez nem a bizalom időszaka, ugye.
  Nem hinném, hogy valaha úgy gondolnék vissza ezekre a hetekre, mint életem legszebb időszaka, de ez a végtelenül csendes város és a séták hiányozni fognak, kicsit már most is hiányoznak.” 

 • A Vietnámi háború blogon jelent meg egy legendás képsorozat, amely a vietnami háború legemlékezetesebb és legismertebb fotóesszéi közé tartozik, ahogy készítőjéről, az angol Larry Burrows-ról is elmondható, hogy a konfliktus egyik leghíresebb és legtevékenyebb fotográfusa volt, aki tíz év alatt többször is tudósított Délkelet-Ázsiából, és ott is lelte halálát 1971-ben. 

 • Egy Neil Burnell nevű angol fotós négy évig dolgozott azon, hogy megvalósítsa az álmát, amelyet a Velveten található galériában tekinthettek meg. Burnell beleszeretett egy Dartmoori (Devon, Nagy-Britannia) tölgyerdőbe, és elképzelte, milyen fantasztikus képeket tudna készíteni ott, ha lenne egy kis köd. Jó sok köd. 

 • Miért ne posztolj képet a gyerekedről címmel jelent meg egy vitaindító, elgondolkodtató cikk a Digitális Iskolapszichológia blog oldalán. Az elmúlt években egyre inkább népszerűvé vált, hogy a szülők elárasztják a közösségi oldalakat a gyermekeikről készült fotókkal és videókkal. Első ránézésre, nem tűnik veszélyes dolognak, hiszen ez majdnem olyan, mint amikor régen a nagymama megmutatta a fényképet a közértben a pénztárosnak. A hangsúly a majdnem szócskán van… Váczi Alexa iskolapszichológus írását itt találod.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása