A pénzhamisító magyar fotós, a világ legtöbbet publikált fotográfusai és egy szokatlan mosolygós portré 1894-ből

2020. június 15. Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház a koronavírus terjedésével összefüggésben meghozott intézkedésekkel összhangban hamarosan megnyitja kapuit a látogatók előtt, de úgy döntöttünk, hogy ezt a karantén által előhívott hírösszefoglaló rovatot – mely egyre népszerűbb olvasóink körében – megtartjuk és rendszeressé tesszük.
Így ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

urban_pillango.jpgFotó: Urbán Tamás: Pillangó Friderikusz Sándornál
  • A Capa Központban megrendezett kiállítása kapcsán a HVG oldalán jelent meg egy interjú Urbán Tamással, aki azt mondja, végleg letette a fényképezőgépet, mert 75 évesen már nem neki valók a mélyriportok. Márpedig ő azokhoz ért igazán: beleássa magát egy témába, beépül, vissza-visszajár, akár évekig ugyanazzal foglalkozik. Ez az alaposság kezd kikopni a világunkból, az pedig, hogy fotóalanyát a tárgyainak begyűjtésén keresztül is dokumentálja, szinte egyedülálló. 

  • Megszólalt a fotós, akinek a fényképe kiütötte az androidos mobilok egy részét – írja szintén a hvg.hu. Gaurav Agrawal azután jelentkezett a BBC-nél, hogy a fotóját több híroldalon is viszontlátta. Mint kiderült, semmit sem tudott arról, hogy a fényképe veszélyes az androidos telefonokra.
    Különös hibára derült fény a múlt héten az androidos telefonokkal kapcsolatban. Ahogy arról beszámoltunk, ha egy bizonyos fényképet háttérképnek állítottak be a felhasználók a mobiljukon, az nagyon furcsán kezdett el viselkedni: ki-be kapcsolgatta a kijelzőt.
    Mint kiderült, a bajt nem egy rosszindulatú kód okozta, hanem a fotó színvilága, azt ugyanis az Android 10 nem tudta megfelelően kezelni. A hiba elsősorban a Samsung telefonokat és a régebbi Pixeleket érinti.

  • A Kassai-völgyben gyakorlatozó amazonok életébe lesett be Kovács Bea, az idei 38. Magyar Sajtófotó Pályázat André Kertész Nagydíjas fotósa. A völgyben a magyar lovasíjász sport megteremtőjeként ismert Kassai Lajos 1988 óta működteti katonai hagyományokon alapuló hagyományőrző iskoláját. Az iskola 183 tagja között közel 50 a nő. Egészen fiataloktól a középkorúakig érkeznek a felvételezni vágyók a Kassai-völgybe, hogy a fizikai és szellemi kihívást jelentő vizsgát letegyék, szurkoló szeretteik színe előtt. Vannak köztük, akik saját álmukat követik, sok fiatalt szüleik lelkesedése indít útnak, de olyan is akad, aki kedvesét követve pattanna nyeregbe és fogna íjat. A képeket a 24.hu oldalán tekintheted meg. 

  • A tájfotók gyakran sokkal többet ábrázolnak, mint egy gyönyörű terepet. Az Artsy oldalán jelent meg egy tematikus képválogatás olyan kortárs fotográfusok munkáiból, akik a tájfotózás mélyebb jelentéseit vizsgálják meg. Sugimoto, Mosse, Salgado.. hogy csak a legnagyobb neveket említsük a kiválasztott 20 fotográfus közül. 

  • Egy „legjobb lista” szinte mindig szubjektív, hiszen az az azt összeállító szakemberek személyes ízlését tükrözi, és most sincs ez másképp. A Ceoworld magazine szerkesztőinek TOP6-os listáján az általuk legjobbnak tartott divatfotósokat rangsorolták. Az eredmény reméljük olvasóink számára is hagy némi hiányérzetet. :) 

bretz.jpgFotó: George W. Bretz / National Anthropological Archives
  • Több oka is van annak, hogy a 19. századi műtermi portrékon többnyire még érzelmek kimutatása nélkül, faarccal álltak a magukat papírképen megörökíteni vágyók, éppen ezért különleges az az 1894-ben készült felvétel, melyet George W. Bretz készített egy indián lányról. Bretz albumát 43 750 dollárért adták el 2019-ben, és úgy gondolják, hogy a fénykép a gyűjtemény egyetlen portréja, amely mosolyogva mutatja be az alanyát. A Daily Mail oldalán további (nem mosolygós) Bretz képeket találsz

  • Négymillió fontért (több mint másfélmilliárd forintért) eladó Cecil Beaton háza – írja a housebeautiful.com. Beatont századunk egyik első "nemzetközi médiaművészeként" szokás emlegetni. Nincs még egy brit fotós, aki annyi műfajban és témában alkotott, mint Beaton hat évtizedes munkássága során. A divatfotótól a dokumentumon át a háborús sorozatokig sokféle fotót készített – felkérésre éppúgy, mint személyes késztetés nyomán. Beaton, a fotográfus egyformán otthon volt a hollywoodi sztárok, a párizsi festők, a New York-i manökenek és a londoni popsztárok között. – olvashattuk 20 évvel ezelőtt a Ludwig Múzeumban megrendezett kiállítása kapcsán. 

  • Beaton divatfotóiból nemrég a Guardian oldalán jelent meg egy válogatás, ahol többek között Coco Chanelről készített felvétele is helyett kapott. 

  • A Nikon egyik nagykövetével az ausztrál Jasin Bolanddal készült interjú jelent meg az Amateur Photographer oldalán, amiben azt nyilatkozta, hogy valószínű a filmfotósok képeit jelentetik meg a világon a legtöbbször. A bizonyítékok nélkül igencsak erőset állító Boland a Matrix, a Spectre és a Mad Max filmek forgatása alatt is fényképezett, és elmondása alapján közel 100 kg-os fotós felszereléssel dolgozik.

  • A Swann aukciós galéria 2020. június 11-én tartotta legújabb árverését, ahol több int 300 kép került kalapács alá. A nyilvánosan is elérhető adatokból kiderül, hogy a legdrágább tétel egy Andy Warholt is ábrázoló kép lett, bár előzetesen a szakértők Mapplethorpe Lisa Lyonról készült portréját várták az első helyre. A leütési árakat és az elárverezett fotográfiákat ezen a linken lehet megtekinteni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

OYE DIRAN (@oye_diran) által megosztott bejegyzés,

 

  • Azt hihetné, hogy ezek régi fotók, pedig nem azok – írja az index Mindeközben rovata. A cikkből az is kiderül, hogy Oye Diran fotós legutóbbi munkáját régi családi fotók ihlették. Leginkább a szülei által viselt ruhadarabok, köztük édesanyja által hordott nigériai iro és buba stílus (becsavart szoknya és szabott felső), amiket gyakran párosítottak fejkendővel a 60-es, 70-es és 80-as években. Márciusban megjelent képanyagára rengeteg visszajelzést kapott a nigériai emberektől, ami túlnyomórészt pozitív volt. A megkezdett munkát folytatni szeretné, hogy az afrikai és fekete ideológia lényegét átadhassa az embereknek, miközben le akarja bontani a fekete kultúra félreértelmezett narratíváit. 

  • Szintén az index Mindeközben rovatban jelent meg a Több ezer színes dia került elő a Róka utcából, de a szerző egyelőre ismeretlen című cikk is, amiből megtudhatjuk, hogy tavaly év elején, az I. kerületi Róka utcában sétálva botlott bele Tüskés Anna művészettörténész egy nagy kupac diapozitív felvételbe. A kb. 5000 keretezett színes dián zömében külföldön (Észak- és Nyugat-Európában, illetve Észak-Afrikában és a Közel-Keleten) készült képek voltak, köztük közel 300 erdélyi felvétellel.
    Az Erdélyben készült diákat az Azopan Fotóarchívum szkennelés után elérhetővé tette, egy válogatást pedig a Transindex is közölt, ám még ez a nyilvánosság sem segített abban, hogy kiderüljön, ki készítette a felvételeket. 

  • Újabb érdekes írást találtunk a Promenade Collection blogon. A pesti parasztasszony és a pénzhamisító fotográfus cikkből megtudhatjuk, hogy mielőtt élete végén pénzhamisításra adta volna a fejét, a fényképész Kováts Mór elkapott néhány érdekes pillanatot az 1890-es évek Budapestjének változóban lévő társadalmáról. 

  • Nagyszerű kínálattal startolt el az ingyenes Photoshop Camera iOS-en és Androidon, de az utóbbi platformon nem minden készüléken támogatott az erőforrás-igényes alkalmazás, amely nemcsak az arcunkat változtatja meg, hanem esetenként egészen szürreális tájat is varázsol körénk.
    Az appnak annyi köze van a Photoshophoz, hogy ebben is a képek paramétereit állítjuk át a szűrőben meghatározott módon. Jó sok munkával, rétegek és szűrők összetett kombinációjával valószínűleg a számítógépes Photoshopban is tudnánk hasonlóan módosítani a fotóinkat, de azt össze sem lehet hasonlítani a Photoshop Camera valós idejű működésével, amely az exponálás előtt megmutatja a várható eredményt. – írja az index.hu, ahol egy galériát is találsz az app segítségével készült szelfikből.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása