Amikor a fotóst fényképezik #76: Douglas Kirkland és kedvenc fotójának története

2020. július 04. Mai Manó Ház

Mivel holnap, egészen pontosan 2020. július 5-én végleg bezár a Douglas Kirkland kiállításunk, mai bejegyzésünkben a róla készült portrékat mutatjuk meg nektek. Az Amikor a fotost fényképezik rovatunk célja, hogy arcot adjunk azoknak a fotográfusoknak, akik az egész életüket a fotózásnak szentelték. 

Tim Mantoani 2006-ban indított Behind Photographs (A fényképek mögött) című sorozatában arra kérte a világhírű fotósokat, hogy kedvenc képükkel vagy olyannal, melyet ikonikusnak tartanak pózoljanak Polaroid kamerája előtt. Kirkland egy Marilyn Monroe-ról készült felvételét választotta, melyet most a Mai Manó Házban is megtekinthettek. 

douglas-kirkland-douglas-kirkland.jpgFotó: Tim Mantoani: Behind Photographs sorozat, Douglas Kirkland, 2006

Kirkland 1961-ben szokatlanul fiatalon, mindössze 27 évesen kapta meg a megbízást a Look magazintól a Marilyn Monroe-címlapsztorihoz, amit annak köszönhetett, hogy korábban sikerült lencsevégre kapnia a kvázi megközelíthetetlen Elizabeth Taylort. Kirkland 1961. november 15-én, két nappal a fényképezés előtt Monroe-val és ügynökével találkozott a világhírű színésznő Beverly Hills-i lakásán, ahol elmondta hogyan képzeli el a fotózást.

"Monroe megértette az ötleteimet és sokkal jobban megfogalmazta őket, mint amennyire én képes voltam rá." 

Ennek ellenére Kirkland rendkívül ideges volt, mivel Monroe nem érkezett meg a megbeszélt időre, bár a színésznő ügynöke próbálta a fotográfust azzal nyugtatgatni, hogy a filmsztár mindig késik, és előbb-utóbb mindig megérkezik. Miután kétórás Monroe megérkezett, látva a fiatal fotós leplezetlen zavarát és idegességét, a színésznő meghatódott, és több instrukcióval is ellátta őt, például ő választotta ki a hófehér selyemágyneműt, a háttérben szóló Frank Sinatra-dalokat és azonnal egy Dom Pérignon pezsgőt bontott. Ezután Monroe átöltözött és mikor kijött az öltözőből elkezdték a fényképezést, de valamiért ő sem volt nyugodt. Szinte azonnal visszament az öltözőbe, levetette ruháját és észrevétlenül bebújt az műterem közepén álló ágyba, majd magára tekerte a lepedőt.

"Ez természetesen fiatalemberként nagyon izgalmas volt számomra. Úgy értem, itt volt előttem Marilyn Monroe. Egy karnyújtásnyira és egy félig átlátszó selyemlepedőbe burkolózva."

Ekkor vettek kezdetét a valódi fényképezés, majd az este váratlan fordulatot vett; Marilyn megkérte a jelen lévő ügynökét, hogy menjen el, kettesben szeretne maradni a fotóssal. 

"Ez rendkívül intim volt. Csak én voltam ott, a kamera és Marilyn. Az a Marilyn Monroe, akivel aznap a forgatás estéjén találkoztam, vitathatatlanul teljesen a bűvkörébe keritett. Amikor megérkezett olyan volt, mintha valami misztikus ködből lépett volna ki, és amikor távozott, úgy tűnt, mintha elpárolgott volna.. Zavarbaejtő, de be kellett ismernem magamnak, hogy hiányzott, mikor elment."

- emlékezett vissza Kirkland, aki azt is elmondta, hogy Monroe soha nem mutatta ugyanazt az arcát:

"Az első találkozásunkon egy boldog lányt láttam. Aztán ott volt a fotózás éjszakáján a „valódi” Marilyn: a lélegzetelállító, szexi szépség, amelybe minden férfi szerelmes volt. És végül ott volt egy szomorú nő, akivel hetekkel később átnéztem az elkészült képeimet. Soha nem voltam kétszer ugyanazzal az emberrel."

A Mai Manó Házban megrendezett kiállításon a fotózáson készült werkfotókat is bemutatjuk:

_douglas_kirkland_marilyn_monroe_64_worked.jpgMarilyn Monroe and Douglas Kirkland, Hollywood, 1961 © Douglas Kirkland / Photo Op

A Look magazinban megjelent fotó szerint Kirkland fotós felszerelése sem volt elhanyagolható, tavaly a Christie's aukcióján épp azt az 1959-es Hasselblad 500c (No. 36980) fényképezőgépet árverezték el, mellyel a Monroe-ról készült sorozatát is fényképezte. 

douglas-and-equipment.jpgFotó: Douglas and His Equipment for Look Magazine, 1961

(forrás: wmagazine.com; christies.com; welovebudapest.com; pleasurephoto.wordpress.com; maimano.hu)

A kiállításon Kirkland Coco Chanelről készített képeit is megmutatjuk, ezekből ITT találsz egy válogatást. 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása