Régi magyar reklámfotók, az idei iPhone-pályázat legjobb képei és egy privát szférát sértő fotóalbum

2020. július 27. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

reklamfortepan.jpgFotó: FŐFOTÓ / Fortepan
  • A magyar reklámfotózás hőskora címmel jelent meg egy válogatás az Index.hu Nagykép rovatában a Fortepan gyűjteményéből. A képek sokáig a Főfotó (Fővárosi Fotó Vállalat) Archívumában voltak, és Tamási Miklós a Fortepan alapítója meséli el történetüket, valamint a cikkből az is kiderül, hogy végül hova került a többszázezres hagyaték. 

  • Szenzációs csillagászati felvételről számolt be a hvg.hu. Először fényképeztek le csillagászok egy, a miénkhez hasonló naprendszert. A más csillagok körül keringő bolygókat (azaz exobolygókat) a rendkívüli távolságuk miatt egyébként is ritkán sikerül közvetlenül lefényképezni, a most kiadott felvételeken viszont egyből kettő is látható belőlük. 

  • A Nagy-Britanniai Királyi Természettudományi Társaság (Royal Institution) szakemberei lenyűgöző videót publikáltak a fényképezés történetéről. Andrew Szydlo kémikus, saját fényképgyűjteményét használva az első fél órában az alábbi témákat érinti: camera obscura, a legelső fénykép, az első fényképezőgépek, SLR és egyéb „érdekes” fényképezőgépek és a digitális kamerák. Szydlo az előadását egy fényképészeti / kémiai bemutatóval zárja le, amelyben fotogramot készít.

flying-boys.jpgFotó: Dimpy Bhalotia: Flying Boys
  • Immár hagyománnyá vált, hogy évről évre kihirdetik az iPhone-nal készített legjobb képeket. Az idei verseny fődíját az angol streetfotós, Dimpy Bhalotia nyerte el a Flying Boys képével, melyen három fiú ugrik egy falról a Gangesz folyóba. A 2020-as iPhone Photography Award 18 kategóriájának nyerteseit ezen a linken tekintheted meg

  • 125 évvel ezelőtt, július 20-án született Moholy-Nagy László, a nagy szellemi és technikai újító, világhírű magyar művész. Az évforduló alkalmából a művész nevét viselő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rendhagyó audiovizuális kampányt készített, amelyet július 20-án, Moholy-Nagy László születésnapján mutatnak be a hazai médiaszolgáltatók, online médiumok, valamint a külföldi magyar intézetek. – olvashatjuk a MOME oldalán.
    Az egyetem ebből az alkalomból Moholy-Nagy 125 riportfilmmel, Moholymotion című 125 másodperces animációval, több tucat interjúval és videóüzenettel, valamit az ezeket összefogó interaktív honlappal tisztelgett Moholy-Nagy eszméinek időtlen érvényessége előtt, de a blogunk szenzációs bejelentéséről is beszámoltak. Mi is találtunk egy érdekes írást Moholy-Nagy opera-látványtervező munkáiról, mely a Caruso blogon jelent meg

  • 30 biológiailag pontos miniatűr állat, amelyet a híres magyar művész, Sándor Fanni készített. – címmel jelent meg a BoredPanda oldalán egy válogatás. A 39 éves művész elmondta, hogy biológus és a természetvédelemmel foglalkozó projektekben dolgozott gyermekei születéséig, de most teljes munkaidős miniatűr szakember.

cover384_940x.jpgFotó: A #nyc című könyv borítója
  • Jeff Mermelstein évek óta saját iPhone-jával készíti rejtett képeit New York-i telefonokról. A fotókat eredetileg megosztotta Instagram-fiókjában is, de most ezt a gyűjteményt összegyűjtötték egy új, #nyc nevű fotókönyvbe, mely a Mack kiadó gondozásában jelent meg. Ahogy a Dazed Digital írja, bármennyire lenyűgöző is, Mermelstein könyve kérdéseket vet fel a magánélettel kapcsolatban, és képei megsértik a privát szféra határait, amikor - engedély nélkül - az idegenek életébe nyújt betekintést. A fotós képeinek kivágásával úgy navigál erre az erkölcsileg kétértelmű terepre, hogy az arcokat nem jeleníti meg, és mutatja meg a neveket. 

  • A facebookot vagy éppen az instagramot átpörgetve arra gondolhatunk, hogy manapság mindenki fotós. A tökéletesen megtervezett és megvilágított képek normákká váltak, és nem számít, és sokszor minden úgy néz ki, mintha profi csapatot bíztak volna meg fényképezéssel. Az Omahi néven ismert mexikói fotós küldetése, hogy bebizonyítsa nekünk, hogy a megjelenés félrevezető lehet, különösen online. Omahi a Bored Panda oldalán a jól sikerült fényképek készítésének zseniális kulisszatitkait mutatja meg

  • A Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban kiosztották az Ezüstgerely 2020 – Sport a kortárs magyar művészetben pályázat díjait, és megnyitották a tárlatot, amelyen megtekinthetők a legjobb alkotások közt a fotók is. Illyés Tibor fotókollekciójával egymás után harmadszor nyerte meg az Ezüstgerely díjat a sportfotó kategóriában (a többi kategória Ezüstgerely díjazottjai: Képzőművészet: Ambrus Éva, Alkalmazott művészet: Dluhopolszky László, Sportirodalom: Dénes Tamás). A sportfotó II. díját Komka Péter, III. díját Kisbenedek Attila nyerte. Különdíjat Budai Béla, Földi Imre és Hidvégi János Gábor kapott. Fotó kategóriában 54 pályázó 248 művet küldött be. A kiállításon látható művekből a Digitális Fotómagazin közölt egy válogatást.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása