Leszármazottjaikkal alkotja újra egy fotós híres emberek portréit

2020. augusztus 02. Mai Manó Ház

Karrieremet egy helyi újságban kezdtem el, és már 15 éves koromban büszkélkedhettem címlapfotóval. Pályafutásom alatt több mint 50 országba utaztam fotóriporterként, és a világ legnevesebb magazinjainak és újságjainak készítettem képeimet híres személyekről. Tanúja voltam napjaink olyan meghatározó eseményeinek is, mint például a Délszláv-háború és Nelson Mandela szabadon bocsátása. – írja magáról Drew Gardner fotográfus, akinek a történelem iránti szenvedélyéből született Leszármazottak című egyedi és innovatív képpár-sorozata.
Gardner a világ leghíresebb történelmi alakjainak portréit készítette el újra úgy, hogy azokon közvetlen leszármazottjaik szerepelnek. Az utódok beazonosítására vonatkozó kutatás után a híres portrék újbóli elkészítésénél különös figyelmet fordított az olyan legapróbb részletekre is, mint a korabeli jelmezek és kellékek beszerzése, valamint a hiteles háttér kialakítása. Ezután a fotográfus gondosan kielemezte a régi portréknál használt fényviszonyokat, majd ezek alapján készítette el a saját verzióját a legújabb világítási technikákkal.
A végeredmények gyakran megdöbbentő hasonlóságot mutatnak elődeikkel. A projektet a The Smithsonian Magazine, a National Geographic, a The Times Saturday Magazine, a Washington Post, a Business Insider, a CNN, az NBC és a BBC World is bemutatta már.

Leonardo da Vinci Mona Lisa című – mely vitathatatlanul a világ legismertebb – portréfestménye újraalkotásához Gardner Irina Guicciardini Strozzit, Lisa Gherardini 15. generációs unokáját kérte fel. A fotográfus a modern Mona Lisa fényképen történő ábrázolásával ugyanazt a pózt, hátteret, ruházatot és világítást próbálta újra létrehozni, amit az ikonikus festményen is láthatunk. Azt azért ennél a képnél mindenképp meg kell jegyezni, hogy a művészettörténészek között sem egyértelmű, hogy valójában ki szerepel a festményen, de a leggyakoribb vélekedés szerint a festmény del Giocondo, firenzei selyemkereskedő feleségét, Lisa Gherardinit ábrázolja. – írja a Wikipedia.

Gardner képpárjain többek között Napóleon, Thomas Jefferson és Charles Dickens sokadik generációs utódait is láthatjuk.
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! 

 

2014-ben a Sky Arte Meeting the Mona Lisa címmel egyórás dokumentumfilmet készített a fotósorozatról. 

 

(forrás: drewgardner.com)

A fényképezés felfedezése óta rengeteg fotó készült, melyek közül sok kép felejthetetlenné, ikonikussá, legendássá vált. Azt, hogy egy fénykép mitől válik világhírűvé, nehéz pontosan definiálni, de egy-egy fotó erejét az is növelheti, ha a kép az évtizedekkel később alkotó fotográfusokat is inspirálja. Ebben a bejegyzésünkben tíz olyan híres képet láthattok, melyeket egy-egy legendás fotó emlékére fényképeztek újra.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása