180 éve készült a legelső magyar dagerrotípia, ezt ünnepelve augusztus 29-én ingyenes lesz a Mai Manó Ház

2020. augusztus 28. Mai Manó Ház

Holnap lesz 180 éve, hogy 1840. augusztus 29-én ismertették a dagerrotípia készítésének módját hazánkban. Ekkor tartotta a Magyar Tudós Társaság tizenegyedik nagygyűlését Budapesten, ahol a 31 éves Vállas Antal, mérnök, matematikus, egyetemi tanár és az MTA tagja bemutatta a dagerrotípia készítésének módját.

A Magyar Tudós Társaság Évkönyvében így számoltak be a fotótörténeti eseményről:

„1840 augustus 29. Vállas Antal rt. a nemz. casino Duna felé fekvő termeiben egybegyűlt társaságnak két, olajozás és égetés nélkül általa készült Daguerre-féle fényképet mutatott elő; ’s az academia költségein és számára bécsi opticus Plössl által készített daguerreotyppel a Dunát és kir. várat vette fel. Daguerre eljárásában ibolyó helyett ibolyó festvényt használván; azonban a levegőnek csekély átlátszósága miatt az így előállított képen csak a pesti part mutatkozott teljes fényében. Növekedvén a ború, s így szerencsésebb próbához nem lehetvén reménység, a tagok immár az academiai terembe mentek által a folyó dolgok folytatására, mellyeknek nagy száma miatt a kísérlet e gyűlés folyamata alatt többé nem ismételtetett.” (A Magyar Tudós Társaság Évkönyvei. Ötödik kötet 1838-1840. Buda, A M. Királyi Egyetem betűivel 1842. 10. év, 73. lap)

Az előadáson arra kaphattak választ az érdeklődők, hogy hogyan lehet a fénysugarak segítségével maradandó képet alkotni egy olyan ezüstözött rézlemezre, amelyet megvilágítás előtt fényérzékennyé tettek. Az eredeti Daguerre-Giroux fényképészeti felszerelést egy évvel korábban, 1839-ben a Bicskén létesítendő csillagvizsgáló részére vásárolta Nagy Károly Párizsban. Az elkészült két dagerrotípia – melyek további sorsát sajnos homály fedi – a Dunát és a budai várat ábrázolta, de a korabeli beszámolók szerint nem sikerültek tökéletesen. Az eljárást ismertető könyvecske magyar nyelven még ugyanebben az évben, 1840-ben Zimmermann Jakab fordításában jelent meg
A Budapesten készült legrégebbi, épségben fennmaradt dagerrotípiáról ITT olvashatsz bővebben.

Ismét érdemes lesz velünk tervezni, hiszen a jeles eseményre emlékezve 2020. augusztus 29-én ingyenesen látogatható a Mai Manó Ház mindkét emeleti kiállítása, ahol egy lenyűgöző válogatást láthatsz a korai utazó fotográfusok Egyiptomban készült munkáiból, és emellett az 1861-ben megjelent, legelső magyar fotóalbum eredeti képeit is megmutatjuk, melyeket most először állítanak ki Magyarországon. 

 maimano_180ev.jpg

Gyertek el hozzánk a Mai Manó Házba!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása