A férfi, akinek 3000 fényképezőgépe van, irreális elvárások a filterezett szelfik miatt és elköltözött a Fortepan blogja

2020. szeptember 21. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

fortepan.pngFotó: Franciaország, Párizs Place Joffre a Mars mezőnél, szemben az Eiffel-torony.
Jobbra a panorámabusz mögött Joseph Joffre tábornok lovasszobra.
Fortepan / Urbán Tamás
  • Szuper helyre költözött a Fortepan blogja. – olvashattuk a remek hírt a múlt héten a magyar sajtóban.  A Fortepan képes cikksorozata új formátumban, vadonatúj tartalmakkal és új felületen jelentkezik szeptember 18-tól minden pénteken délelőtt a hetifortepan.capacenter.hu címen. A korábban az Index nagyképes felületén futó, mostantól a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ gondozásában megjelenő cikksorozat a Fortepan digitális fotóarchívumhoz beérkező fényképeken megelevenedő történeteket dolgoz fel gazdagon illusztrált bejegyzésekben. 

  • Soha nem készült még ilyen részletes felvétel a Marsról – írta a 24.hu. A japán űrügynökség a japán NHK műsorszolgáltatóval közösen fejleszt olyan 4K-s és 8K-s felvételeket is lehetővé tevő készüléket, ami aztán elutazhat a Marsi Holdexpedíció (Martian Moon Expedition, MMX) fedélzetén a vörös bolygóhoz, valamint két holdjához, a Phoboshoz és a Deimoshoz. Erről egy remek videót is közzétettek. 

  • Mint ahogy arról mi is beszámoltunk Kránitz Roland "O Sole Mio" című képe is bekerült a Comedy Wildlife Photography Awards versenybe. A felvételen egy imádkozó ürge látható. A fotóst telefonon érte utol az index.hu, aki a felesége kérésére éppen rendet rakott a faházban, de közben készséggel válaszolt a kérdéseikre.

tazio-secchiaroli-david-hemmings-web.jpgFotó: Tazio Secchiaroli David Hemmings and Veruschka von Lehndorff in “Blow-Up” (directed by Michelangelo Antonioni) 1966 Filmstill Source: BFI stills
© New Visions Film Distribution GmbH / Turner Entertainment Co. – A Warner Bros. Entertainment Company. 
  • 1969 augusztusában láttam először a Nagyítást. Nem nagyon emlékszem arra a nyárra, pedig azzal kezdődött, hogy elballagtunk a nyolcadik osztályból. Az utolsó tanítási nap nagyszünetében pont úgy cigarettáztunk az iskola melletti patak hídjának korlátján, mint más délutánokon, a különbség csak annyi volt, hogy aznap ünneplőben feszítettünk.  Aztán dolgoztam néhány hetet a Zagyvai-rakodó mozdonyjavítójában, lógtam a városban, és igyekeztem elhessegetni magamtól a gondolatot, hogy hamarosan ipari tanulónak kell állnom. – írta Kovács Bodor Sándor a Librarius oldalán, ahol a teljes cikket is elolvashatod. 

  • A hvg.hu cikkéből kiderűl, hogy a néhai Neville "Jim" Matthew egy igazán különleges hobbinak szentelte az életét: fényképezőgépeket gyűjtött a világ minden tájáról. A férfi munkája miatt rengeteget utazott, így rengeteg kamerát tudott összegyűjteni. A kollekció mérete valahol 3000 darab körül lehet. Valamikor az 1996-ban kezdte el felhalmozni a gépeket, amikor elutazott a lányához Kanadába. Az első készülékét is itt kapta, feleségétől. Nem sokkal később az Egyesült Államokba is elutazott, hogy régiségek után kutasson, de sokat profitált lengyelországi látogatásaiból is.  

  • Egyre többen fizetnek azért, hogy a saját filterezett szelfijükre hasonlítsanak – jelent meg a 24.hu oldalán egy igazán érdekes, elgondolkodtató cikk. Amerikai plasztikai sebészek aggódnak amiatt, hogy a szoftverrel manipulált fotók irreális elvárásokat keltenek az emberekben. Tavaly tovább nőtt a plasztikai műtétek száma, egyre többen húznának filtert a valódi arcukra is. A jelenségnek már neve is van: Snapchat diszmorfia.

1355.jpgFotó: Eros Provoke No 2 by Daidō Moriyama, 1969

További hírek angol nyelven  

 

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása