Elhunyt Frank Horvat, a francia divatfotózás egyik alapító atyja (1928-2020)

2020. október 27. Mai Manó Ház

Frank Horvat 1928. április 28-án Abbáziában (ma Horvátország területén található) született magyar apa és osztrák anya gyerekeként. A második világháború kirobbanásának évében menekültek Luganóba, ahol Horvat középiskolai tanulmányait fejezte be. 16 évesen vette első fényképezőgépét, melyet a bélyeggyűjteményéért kapott pénzből vásárolt.
Első fotósorozata Dél-Olaszországban készült 1951-ben, melyet az Epoca magazin címlapján közölt. (Ez volt egyben a képeslap történetének első színes címlapfotója.) Ugyanebben az évben ismerte meg személyesen Robert Capát és Cartier-Bressont.
1955-ben saját költségen utazott el Indiába, a Leicával készült riportfotói a Paris Match, a Picture Post és a Life hasábjain is megjelentek. A sorozat képeit Edward Steichen a legendás The Family of Man című kiállítás anyagába is beválogatta.

„Számomra a fényképezés azt jelenti, hogy egyetlen pillanatra koncentrálva a látottakat reprodukálom, egy téglalapon belül átrendezve és valahogy újraértelmezve. De ez egyben az érzelem felszabadítása és a vágy finomítása is.” – mondta munkájáról Frank Horvat.

frank_horvat.jpgFotó: John MacDougall: Frank Horvat az A Trip Through a Mind (The iPad Exhibition) című kiállításán 2012-ben. John MacDougall/AFP/Getty Images
via theguardian.com

Stílusa, amely a nyüzsgő utcai életet illesztette a modellek és a tervezők felvételeibe, segített felrázni a műfajt és tartós hatással volt a divatiparra - még akkor is, ha ez a munka csalódást okozott korai mentorának, Henri Cartier-Bressonnak, aki felvételeit „utánzat”-nak titulálta.
A divatfényképezéssel az ötvenes években került közelebbi kapcsolatba,1956-ban Párizsban telepedett le, s itt találkozott a magyar származású, de már New Yorkban született William Kleinnel, aki bevezette őt a divatfotó világába. Ebben az időben a Vogue és az Elle lapokban jelentek meg képei.

Az általa lefényképezett modellekről egyszer azt mondta:

"A nők érdekeltek. Meg akartam mutatni, mi tetszik bennük. Két órát töltenek a sminkes székben, de én mégis megpróbálom rávenni őket, hogy távolítsák el, hogy természetesebbnek tűnjenek.”

Horvat fényképezte az első Givenchy divatbemutatót, és gyakran utazott New Yorkba és Londonba a Vogue, a Harper's Bazaar és az Elle megbízásából.
„Hatalmas inspirációt jelentett mindenkinek, aki szereti a fényképezést. A Givenchy-nél végzett munkáját, amely ma is szupermodernnek tűnik, nem felejtjük el. Emberként is kedves és vicces volt.” – mondta róla Nadje Barth, Hatje Cantz munkatársa.
Horvat folyamatosan kísérletezett a szürrealista hagyományok szellemében, így a kilencvenes években egyike volt az első művészeknek, akik a Photoshop program segítségével módosították képeiket.

"Szerencsém van, hogy hetven éven át fotósként dolgozhattam egy olyan érában, amikor a világ többet változott, mint korábban bármikor. És szerencsés vagyok azért is, mert hat különböző országban élhettem és rengetegbe ellátogathattam, négy nyelven írok, beszélek és gondolkozom, mindenféle témában fényképezek, de a fotográfián kívül más is érdekel.”

 

Amikor a ’80-as évek közepén látása kezdett elromlani, interjút készített más fotósokkal, akiket csodált, például Don McCullinnal és Sarah Moonnal.

„Nem csak a világ változott meg, hanem a fotózás értelme is megváltozott. Megpróbáltam olyan dolgokat fényképezni, amelyek különlegesek voltak, de a fényképezés most mindenhol jelen van. És már semmi sem különleges.” – nyilatkozta 2014-ben.

A képre kattintva Frank Horvat fotóiból találsz egy válogatást.

frankhorvat_1.jpgFotó: Frank Horvat: Les amoureux du Quai du Louvre, Paris, 1955 © Frank Horvat


Frank Horvat 92 éves korában, 2020. október 21-én Párizsban hunyt el. 

NYUGODJÉK BÉKÉBEN!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása