Fotótörténet 576 oldalon - Photography: The Whole Story (A Mai Manó Könyvesbolt ajánlója)

2020. október 28. Mai Manó Ház

Az emberek mindig megpróbálták képként rögzíteni a pillanatokat, hogy azt megoszthassák másokkal. A művészek feladata volt évszázadokon át, hogy megörökítsék a témáikat különböző anyagok segítségével, pl.: szén, festék és más egyéb médiumok, de 1839-ben megjelent egy új és közvetlenebb közeg: a fotózás. Az eredetileg körülményes és időigényes fénykép gyorsan olyan eszközzé fejlődött, amely a világot egy szempillantás alatt meghódította. De egy olyan világban, ahol évente több milliárd pillanatfelvétel készül, miért tekintünk egyes fotósokat és munkásságukat olyan fontosnak?

A Photography: The Whole Story című könyv azokat a legjelentősebb és leginspirálóbb fényképészeket ünnepli, akik ebből a modern közegből származnak, és akiknek a neve: "fénnyel írni", ami arra utal, hogy képesek megragadni életünk legfontosabb pillanatait. A könyv a fényképészet történetének tömör áttekintésével kezdődik, majd annak megjelenése óta zajló globális társadalmi és kulturális fejlemények kontextusába helyezi. A könyv időrendben mutatja be a fényképészeti stílusok fejlődését, időszakait és az illusztrált, mélyreható esszék minden fényképészeti műfajt lefednek a korai portréktól és csoportképektől kezdve a mai digitálisan manipulált fotókig. A könyv a legfontosabb fotósok - mint például Henri Cartier-Bresson, Richard Avedon, Robert Mapplethorpe, Annie Leibovitz és Andreas Gursky - munkáit értékeli ki, hogy feltárja mi motiválta, ki befolyásolta őket és azt, hogy mit akartak megvalósítani.

Az egyes esszék a kulcsfontosságú művek elemzésére szolgálnak, amelyek példázzák az egyes időszakok és mozgalmak jellemzőit. A szemléltetett fókuszpontok kiemelik az olyan szempontokat, mint a színhasználat és a vizuális metafora, a kompozíciók forgatókönyvei és a technikai innovációk, lehetővé téve, hogy megragadják az egyes munkák teljes értelmét. Az olvasó értékelni fogja a társadalmi portrék apró, de sokatmondó részleteit, a városi tájak statikus, grafikus adottságait, az erotikus vagy akttanulmányok felhangjait és a konceptuális művek humorát, dühét vagy pátoszát. Ha szereted a fotográfiát vagy többet szeretnél tudni róla, akkor a Photography: The Whole Story című könyv a legmegfelelőbb a számodra. 

Az 576 oldalas kiadvány képeiből - mely a Mai Manó Könyvesboltban vásárolható meg - a galériában találsz egy válogatást.  

(forrás: thamesandhudson.com; maimano.hu

További könyvajánlókat ezen a linken találsz.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása