Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A 100 legjobb sajtófotó - A Reuters válogatása 2020 legjobb képeiből (18+)

2020. november 21. Mai Manó Ház

Hazánkban az első, közvetlenül nyomtatott fotó Baki Péter és Demeter Zsuzsanna egybehangzó véleménye szerint 1884-ben jelent meg a Vasárnapi Ujság 48. lapszámában, amelyet november 30-án adtak ki. A lap úttörő szerepében általában egyetértenek a szerzők, még akkor is, ha az első kép közlésének időpontjában már nem feltétlenül.
Győri Lajos úgy véli, hogy az első nyomtatott fotók megjelenése a lapban – és ezzel együtt az egész magyar sajtóban – 1883-ra tehető, a szerző azonban nem említ konkrét képet.
Szilágyi Gábor az első, a Vasárnapi Ujságban és ezzel együtt a magyar sajtóban megjelent nyomtatott fényképnek a „Szoborművek az országos kiállítás mücsarnokában” című felvételeket tartja 1885-ből.
1886-ban találjuk képaláírásokban az első utalást arra, hogy direkt egy lap megbízásából dolgozott volna fotográfus: Weinwurm Antal ebben az évben két budapesti kiállításról is készített képeket az Ország-Világ és a Vasárnapi Ujság számára. – olvashatjuk Tasnádi Kata Sajtó és fotó a sajtófotó előtt. A nyomtatott fotók megjelenése a magyar képes lapokban az 1880-as években. című tanulmányában. 

A 200 évvel ezelőtt született francia Gaspard-Félix Tournachon (1820-1910) – művésznevén Nadar – az 1880-as években így írt a fényképezéssel kapcsolatos terveiről: 
"Arról álmodom, hogy egy szónok mozdulatait, arckifejezésének változásait folyamatosan rögzítve láthassam, mint ahogy a fonográf rögzíti a szavakat vagy az éneket."
Elképzelését fia, Paul Nadar segítségével a századik születésnapját ünneplő Michel Eugene Chevreul (1786-1889) kémiatudóssal készített úttörő jelentőségű fotóinterjúban valósította meg 1886. augusztus 31-én, mely rendkívül változatos kifejezéssorral tükrözte a beszélgetés lényeges mozzanatait. 
E képsorozatot a sajtóban elsőként megjelent fotóriportként tartják számon.

A Reuters hírügynökség szerdán publikálta 2020 legjobb sajtófotóiból készített válogatását, melyek az idei év emlékezetes pillanatait a riportfotók segítségével idézik fel újra. (A kérdés örök: Mi történik a decemberben készült sajtóképekkel?) 

Mai bejegyzésünkben 2020 legjobb sajtóképeiből találsz egy válogatást. A galériát a képre kattintva találod. 

 

(forrás: reuters.com; mediakutato.hu)

A következő hetekben itt a Mai Manó Ház Blogon az idei legjobb sajtófotókat mutatjuk majd be tematikus válogatások keretében, a Reuters szerkesztőinek teljes összeállítását 2020 száz legjobb fotójával ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása