Ezek voltak 2020 legjobb tájfotói (Reuters)

2020. december 20. Mai Manó Ház

A Fotó egyik régebbi számában (1972/6. 214. oldal) olvashattuk ezeket a lényegre törő sorokat: „... a táj mindig valamilyen: sajátos arca, hangulata, karaktere, valamilyen jellemző vonása mindig van. Mondhatjuk: a természet az az engedelmes, türelmes, formálható »modell«, amely más-más alakban, de mindenütt, mindig kéznél van, mutatja, kínálja magát, megnyilatkozik a látó embernek, magára vonja a figyelmet, lenyűgözi, esetleg hidegen hagyja, ámulatba ejti vagy megrendíti..”

A tájfényképezés egyidős a fényképezés kezdeteivel. Az első jelentős tájfényképész David Octavius Hill volt, aki festő volt, mielőtt fényképész lett, ezért munkái érthetően festői meglátásúak. Ellentétben a későbbi évtizedek festői hatásokra törő tájábrázolásával, az 1850-es, ’60-as évek tájfotósai kísérletezték ki azokat a megoldásokat, amelyekkel a technikai nehézségek ellenére is a fotó nyelvén alkothattak esztétikai értéket. Sok szép tájkép maradt fenn az első haditudósítóktól. Hamar rájöttek a fényképészek, hogy színérzéketlen felvevőanyaguk erdők, mezők helyett a hegységek, köves, sziklás, havas vidékek tónusait adja vissza a legjobban, és az égbolt zavaró fehérségét is itt lehet a legegyszerűbben kirekeszteni. Mivel mozgást, jeleneteket, harcokat nem tudhattak megörökíteni, a tájakról, hadszínterekről, táborokról számoltak be képeiken, a motívumok színességével pótolták a valódi mozgást. A legelső magyar fotóalbum képein is tájképekkel találkozhatunk, és ezeket 2020-ban a Mai Manó Házban láthatta először a közönség kiállítva Magyarországon.

Napjainkra rengeteget fejlődött a fotótechnika, így a ma táj- és városfényképészeinek sokkal könnyebb dolguk van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Reuters idei válogatása 2020 legjobb táj- és városjképeiből. Az összeállítást a galériában találod. 

 

(forrás: reuters.com)

A Reuters képszerkesztőinek 40 képből álló válogatását ITT találod.

Korábbi posztok a témában:

2020 ötvenöt legfurcsább fotója (Reuters)
2020 ötven legjobb állatos fotója (Reuters)
2020 száz legjobb fotója (Reuters)
2020 harmincöt legszebb légifotója (Reuters)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása