Csoportos önarckép egy New York-i műterem tetején. Egy százéves szelfi története

2020. december 26. Mai Manó Ház

A selfie-t 2013-ban választotta az év szavának az Oxford Dictionaries. A selfie pontos definíciója így hangzik: olyan kép, melyet valaki jellemzően okostelefonnal vagy webkamerával készít magáról, majd feltölti egy közösségi média oldalra.
Illényi Balázs 2017-ben már kicsit más aspektusból közelítette meg a hvg.hu oldalán a szelfi fogalmát.


Mi a különbség a szelfi és az önarcképek között? A kérdésre a leggyakoribb válasz: a gondolat. Az ecsettel vagy fotográfiai eszközökkel készített igényes önarcképek minden esetben hordoznak valami (művészi) gondolatot, ötletet, ellentétben a többnyire a pillanat hatása alatt, puszta önreprezentációs, dokumentációs szándékkal elkattintott szelfikkel.

A selfie szóra először 2002-ben egy ausztrál fórumon bukkantak az Oxford University Press munkatársai, ahol egy olyan fotó leírására használták, amit valaki saját magáról készített egy részeg elesést követően. A #selfie hashtag csak később, 2004-ben jelent meg először a Flickr-en.
Az első önarcképek már szinte a fényképezés megszületése után azonnal megszülettek, de olyan fényképeket, melyeknél a fotográfusok kezükbe vették és maguk felé fordították a nagyméretű, (és igencsak nehéz) kamerákat egy-egy önarcképük elkészítésekor, keveset ismerünk. Nagy eséllyel Joseph Byron fotográfus szinte biztosan az elsők között volt az ilyen típusú egyéni és csoportos önarcképek elkészítésében. Joseph Byron 1847-ben Londonban született, és 1892-ben Manhattanben nyitotta meg a Byron Company-t, mely főként a Broadway előadások és más színpadi produkciók fényképezésére szakosodott.
A New York-i Múzeum digitális gyűjteménye 23 000 Byron Company nyomatot tartalmaz, és ezek a képek csak egy kis részét képezik ennek a kollekciónak. A Byron Company – mely egy 1892-ben alapított New York-i fotóstúdió Manhattanben – egyike volt New York azon kiemelkedő kereskedelmi műtermeinek, amelyek hűen dokumentálták New York City életének esszenciáját. 

byron19201.jpgFotó: Byron Company: Csoportos önarckép a Marceau műterem tetején, New York, 1920. december


A Byron által (is) készített csoportos önarckép nagy népszerűségnek örvend a közösségi oldalakon, sokan ismerik, mi is megosztottuk már felületeinknek, ezért úgy gondoltuk, hogy megnézzük milyen információkat lehet megtudni a képről. 

  • Oldalnézetből látható fotósok, akik együtt fotózkodnak a Marceau Műterem tetején, miközben Joseph Byron jobb kezével a kamera egyik oldalát, míg Ben Falk bal kezével annak másik oldalát tartja.ez a képleírás olvasható a The Museum of City of New York gyűjteményében található felvételnél. 

  • A kép száz évvel ezelőtt, 1920 decemberében készült New Yorkban.

  • Byron a fotógyűjteményben elérhető adatok szerint egy kézbe vett kamerával már 1909-ben is készített önarcképet a műterme tetején. Ám ekkor még egyedül volt

  • Tizenegy évvel később, 1920 decemberében, Byron ismét ugyanazon a tetőn találta magát, de ezúttal csoportos szelfit készített önmagáról és kollégáiról, Pirie MacDonaldról, Marceau ezredesről, Pop Core-ról és Benjamin Falkról, miközben valaki oldalról fotózta őket. 

  • A múzeum gyűjteményében két másik önarckép is látható, melyet Byron valószínű ugyanazon a napon, hasonló megoldással készíthetett. 

  • Byron a mára világhírűvé vált önarckép elkészítése után három évvel, 1923-ban hunyt el.

(forrás: mcny.org; wikipedia.org)

A fényképezés történetének híres szelfijeit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása