Soha nem látott André Kertész-képek kerültek elő egy világhírű magyar artista fiókjából

2021. február 12. Mai Manó Ház

Punkt online fotográfiai magazin azért beszélgetett Zsilák Györggyel, hogy elmesélje egy véletlen találkozás történetét, és most először megmutassa az összes képet, melyeket a világ egyik leghíresebb, magyar származású fotográfusa, André Kertész ajándékozott neki. A Punkt ezúttal Zsilák György magángyűjteményének összes Kertész képét publikálja, melyeken a fotográfus 1969 tavaszán készült, eddig még nem ismert felvételeit tekinthetik meg.

Zsilák György 1964-ben érkezett az Amerikai Egyesült Államokba, hogy zsonglőrmutatványaival elkápráztassa a tengerentúli publikumot is. Kitartását siker koronázta, hiszen 2001-ben az International Jugglers Association (Amerikai Zsonglőregyesület) életműdíját kapta meg, emellett egy Jászai Mari-díj, és egy Hortobágyi Károly-díj büszke tulajdonosa, és az artistapályán eltöltött aktív éveikért – feleségével közösen – a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is megkapták.

Zsilákék a Magyar Cirkusz és Varieté közvetítésével 1964 karácsonyán érkeztek meg Floridába, és akkor kezdtek el együtt dolgozni a Ringling Bros. és Barnum & Bailey cirkusszal. Éveken át járták az USA nagyvárosait, és így kerültek New Yorkba 1969-ben, ahol április 4-től május 17-ig a Madison Square Gardenben léptek fel. 

1_andre_kertesz_zsilak_gyorgy.jpgFotó: André Kertész: New York, 1969 © Zsilák György magántulajdona, a fotó kizárólag engedéllyel publikálható 

„Szabadidőnkben a városban sétálgattunk, és egymás között magyarul beszélgettünk. Az első napok egyikén magyarul köszönt ránk az utcán egy úr, és megkérdezte, hogy: „Ti is magyarok vagytok?” Bemutatkoztunk egymásnak, őt André Kertésznek hívták, kedves, nyitott és szimpatikus volt. Miután megtudta, hogy cirkuszban dolgozunk, nagyon lelkes lett, így meghívtuk az aznapi előadásunkra. A nevére még akkor sem is figyeltünk fel, csak azt láttuk, hogy van egy jó fényképezőgépe.” – mesélte a Punkt.hu oldalnak a világhírű artista, Zsilák György.

Kertész nagyon élvezte az első cirkuszi napja minden percét, így később szereztek neki egy állandó belépőt, és ezzel a fotográfus is a magyar csapat nem hivatalos tagja lett. Zsilákék Kertésszel szinte minden nap találkoztak a New York-i szereplésük alatt. A fotográfus úgy járt be a próbákra, mintha az a munkahelye lenne, de a cirkuszon kívül is sok időt töltöttek együtt. Például ellátogattak a Museum of Modern Artba, ahol Kertész le is fényképezte őket, majd pár nap múlva hozta is az előhívott felvételeket. New York után Zsilákék tovább utaztak az USA más nagyvárosaiba, és néha még küldtek egy-egy lapot egymásnak, de többet soha nem találkoztak.

2_andre_kertesz_zsilak_gyorgy.jpg© Zsilák György magántulajdona, a fotó kizárólag engedéllyel publikálható

(forrás: punkt.hu)

IDE kattintva azokat az André Kertész-fényképeket tekintheted meg, melyek végül egy mappába kerültek, és évtizedekig egy fiókban lapultak Zsilák György otthonában.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása