Az egyik utolsó művészfotó Tőröcsik Mariról, magyar siker a Hasselblad projektjében és a szocializmus fotómodelljei

2021. május 10. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

rogerballen001.jpgFotó: Roger Ballen: Head inside shirt 2001 © Roger Ballen
  • „A munkám alapján nem vagyok kívülálló művész. Nemzetközi, jól képzett művész vagyok. De azokat, akikkel dolgozom, a társadalom peremén élőknek tekintik. Ennél azonban szerintem fontosabb, hogy a munkám az elméd túloldalára visz el. Érzelmi állapotokra koncentrálok, arra a helyre, amit az emberek jellemzően a perifériára vagy a margóra kényszerítenek és elkerülnek.” – olvashatjuk Roger Ballen dél-afrikai fotográfus gondolatait, aki egy 21 képes válogatást állított össze az életművéből a Punkt olvasóinak

  • A Snapchat képfiltere miatt halhatott meg balesetben két fiatal. – írja az index.hu. A cikkből kiderül, hogy egy kaliforniai fellebbviteli bíróság szerint nem mentesíthető a jogi felelősség alól a Snapchat csevegőprogram fejlesztője, a Snap abban a perben, amelyet két, autóbalesetben életét vesztett húszéves fiatal szülei indítottak ellene. Az ügy háttere a Snapchat sikerének egyik titka, az általuk elsőként bevezetett és mára széles körben elterjedt képfilter funkció. Ezzel az élő videóbeszélgetéshez különböző tréfás képmanipulációk adhatók, a beszélő fejéből pizza lesz, vagy kicseréli a hátteret. 

  • Sally Davies fotós Kanadából költözött New Yorkba a nyolcvanas években, ráadásul Allen Ginsberg beatköltő egykori lakásába, elmondása szerint ez volt az egyetlen ház a környéken, ami nem volt teljesen kiégve, viszont itt is egy idő után leszedték a bejárati ajtót, hogy mindenki könnyebben be tudjon sétálni az utcáról a folyosói dílerhez. Davies elkezdte dokumentálni a várost, nem kifejezetten az embereket, hanem az utcákat, a sarkokat, a bódékat, boltokat, mosodákat, akár szépek voltak, akár nem. Egy nap aztán Davies azzal a gondolattal ébredt, hogy ha a képei fenn is maradnak az utókornak, azt senki sem fogja tudni, hogy ezeken a helyeken kik éltek: így született meg a New Yorkers ötlete, hogy elkezdi dokumentálni azokat az embereket, akik hajlandók megmutatni a lakásukat az ő fényképezőgépének. Davies képeit a Telex oldalán találod

keletieva_tothgyorgy.jpgFotó: Keleti Éva: Tóth György
  • Színészek, táncosok, írók, zenészek álltak modellt Keleti Évának az évtizedek során. Sokuk sajnos már csak az ő fotóin keresztül él az emlékezetünkben. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus kilencven évesen sem pihen, jelenleg is aktív. Az elmúlt két év portréfotóiból válogattak a Nagykép szerkesztői. „Soha nem bántam meg semmit, olyan volt az életem, mintha egy pillangó hátán repültem volna végig” – mondta pályájára visszatekintve Keleti Éva fotográfus, akinek Tőröcsik Mariról készült felvételét is megtekintheted az Index oldalán

  • Szintén az Indexen egy interjú is megjelent Keleti Évával, akinek Törőcsik Mari és Pécsi Ildikó főiskolás korukban lettek a barátai. Az ötvenes évek óta minden jelentős magyar színész, rendező vagy író megfordult a körúti lakásban, ahol gyermekkora óta él. Negyven éve Cseh Tamást és Bereményi Gézát beszélte le arról, hogy egy boros hajnalon megkeressék Petőfi sírját, most Vecsey H. Miklóssal dolgozik. Hatvanévesen letette a gépet, majd bő negyed évszázadnyi kihagyás után ott folytatta, ahol abbahagyta. Keleti Éva, a magyar fotográfia nagyasszonya augusztusban lesz kilencven, és még rengeteg a dolga. 

  • Karl Lagerfeld, a két éve elhunyt divatlegenda a tervezésen túl a fényképezőgép mögött is komoly életművet hagyott maga után. A Chanel és a Fendi néhai kreatív igazgatójának fotográfiai alkotásai nemrég ismét előtérbe kerültek, hiszen a sajtóhírek alapján közel százhúszezer felvételt számláló archívuma a nemzetközi trendeket követve a blokkláncra költözik. – írja a Punkt.

ut_f.jpgFotó: Urbán Tamás, Fortepan
  • Ilyen volt a magyar manökenek élete a szocializmus fénykorában: állami iskolában tanulhatták a mesterséget. – írja a Femina.hu. A hivatalos manökenstátusz csak kevés lány kiváltsága lehetett, részben ezért volt ennyire vágyott szakma. A ’60-as, ’70-es években sokat változott Magyarország a társadalmi kérdések tekintetében, a fiatalság pedig nyitott volt az új, izgalmas dolgokra, így a divat is egyre nagyobb figyelmet kapott. Míg korábban főleg csak a kisvállalkozók és szabóságok készítették a ruhákat, ezekben az időkben átvették az uralmat a nagy, állami ruhagyárak, akik egy új hullámot is elindítottak: a manökenekét. A cikket és az azt illusztráló képeket ezen a linken találod

  • A Hasselblad Heroines a Hasselblad harmadik éve futó projektje, melynek célja, hogy alkotásra bátorítsa a női fotográfusok következő generációját. Idén az előtérbe helyezett alkotók között a magyar Borsi Flórát is megtalálhatjuk. A Punkt oldalán bemutatott alkotók rövid videóüzeneteken keresztül mesélnek a karrierjük során megszerzett tapasztalataikról, és arról, hogy mi inspirálja őket és milyen kihívásokkal szembesültek munkájuk során. 

  • Saját kis ház a szigeten, ahonnan akár hajóval is be lehet járni a városba, tervezgetni, előre beleszeretni, kincsekkel berendezni és belakni: nagy büszkeség volt ez egy fiatal tanárnőnek a harmincas évek Budapestjén. Cs. Horváth Lilian a legjobb barátnőjével összefogva vett telket 1937-ben Surányban, a Szentendrei-sziget akkor kialakított új nyaralótelepén a Duna mellett. A surányi telep egyik legszebbjének számító kis ház ma is a családé: a nyaralóépítészet és a népi kultúra iránti polgári rajongás 31 négyzetméteren. – számolt be a 24.hu a Fortepan Blog legfrissebb posztjáról.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása