Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Párizs és New York két legendás mulatójának éjszakai élete a hetvenes évek riportfotóin (18+)

2021. június 30. Mai Manó Ház

Nemrég kezdődött a spanyol fotófesztivál, a PHotoEspana, ahol ismét remek kiállításokkal várják a látogatókat, ma ezekből ajánlunk egyet. A Per Amor a l'Art gyűjtemény két sorozatot állít ki, amelyek két nagyváros – Párizs és New York – hetvenes éveinek éjszakai életét mutatják be. Timm Rautert a párizsi Crazy Horse-ban, míg Tod Papageorge a legendás Studio 54-ben készítette képeit.

Timm Rautert (Tuchel, 1941) 1976-ban fényképezte a párizsi Crazy Horse kabarét a német sajtó számára. Alain Bernardin művész 1951-ben alapította a Crazy Horse-t, ahol a hatvanas évek során olyan egyedülálló műfaj alakult ki, amely műsorát kizárólag a meztelen táncosnőkre alapozta. A ZEITmagazin megrendelte Alain Bernardin portréját Timm Rauterttől egy, a kabaréval kapcsolatos cikk illusztrációjaként. Amikor Rautert megérkezett a mulatóba, meg kellett várnia az alapító megjelenését, így közben elkezdte fényképezni a táncosokat az öltözőkben. Végül a magazin válogatást tett közzé ezekből a képekből.

Egy évvel azután, hogy Rautert elkészítette sorozatát a Crazy Horse-ban, 1977-ben Steve Rubell ügyvéd és társa, Ian Schrager úgy döntöttek, hogy megnyitják a Studio 54-et New Yorkban, egy szórakozóhelyet Manhattan belvárosában. A klub rövid életének ellenére – 33 hónap (alig három év) – hírneve nemzetközileg az egekbe szökött. A Studio 54 az erkölcstelenség és a kicsapongás szimbólumává vált.

Tod Papageorge (Portsmouth, 1940) fotóriporter Sonia Gordon Moskowitz fotográfus jóvoltából vehetett részt az 1977-es szilveszteri partin. Ellentétben a többi fotóssal, akiknek sikerült belépniük a klubba, Papageorge nem igyekezett lefényképezni hírességeket, és megpróbált távol maradni az újságírói ábrázolástól fényképein. Papageorge messze nem csupán a csillogást ábrázolja, hanem hangulatos felvételeket alkotott, inspirációt merítve Brassaï 1930-as években készült, párizsi éjszakai életét bemutató sorozatából.  

Bár mindkét sorozat újságírói beszámolóként funkcionál, a fényképek dokumentációs jellege, a képek művészi kidolgozása a Walker Evans által kezdeményezett „dokumentumfilmes stílus” örökségének vonalát erősíti. A Fehér éjszakák című kiállítás 2021. szeptember 5-ig látogatható Madridban. 

(forrás: circulobellasartes.com)

A PhotoEspana 2021 idei kiállításainak képeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása