Válogatás Tombor Zoltán Fényterápia című kiállításának képeiből

2021. szeptember 18. Mai Manó Ház

Tombor Zoltán (1973) jelenleg Budapesten élő és alkotó fotográfus. Autodidakta, tizenévesen ismerkedett meg a fotográfia alapjaival, 1995 óta fényképez hivatásszerűen. Karrierje Magyarországon kezdődött, majd 2003-ban Milánóba költözött, ahol főként divat-, reklám- és portré felkéréseket teljesített. 2011-ben New Yorkban telepedett le, ahol a legnagyobb magazinok számára készített divatanyagokat. 2015-ben megalapította saját, évente megjelenő kiadványát, a Supernationt, mely divat és dokumentarista sorozatait mutatja be. Tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Sajtószövetségnek, a New York-I International Center of Photography-nak és a Professional Photographers of America szervezetnek. 

tombor_zolt_n_kacag_barbie_new_york_2018.jpgFotó: Tombor Zoltán: Kacagó Barbie, New York, 2018
© A művész jóvoltából

Arra a kérdésre, hogy mely fotográfusok inspirálták, így válaszolt a Punkt online fotográfiai magazin 5kérdés rovatában: 

Az elmúlt huszonöt évben több tucat ragyogó fotográfus munkája inspirált, akik a fotóművészet különböző területein tevékenykedtek. Kezdetben a „csinos” képek ösztönöztek leginkább, rajongtam Helmut Newton, Paolo Roversi és Albert Watson képeiért. Később megismertem a „nagymenők” munkáit, akiket már nem volt értelme utánozni, inkább csak csodálni. Ilyen az André Kertész, a Henri Cartier-Bresson, a Josef Koudelka, a Brassaï és a Man Ray életmű. Tíz éve költöztem New Yorkba, ahol részletesen ismertem meg Richard Avedon és Irving Penn munkásságát és az amerikai utazó és utcai fotósokat: Robert Franket, Garry Winograndot, Lee Friedlandert, Diane Arbust vagy az azóta kedvencet: William Egglestont. Nem hagyhatom le a listámról Larry Sultant, Todd Hidot, Sally Mannt, Jim Goldberget, Rineke Dijkstrat és Harry Gruyaertet sem. Az alkotói folyamataimat a zene, a könyvek, vagy a film inkább inspirálják, mint a fotómunkák általában. 

A Mai Manó Házban jelenleg látható, első, önálló, intézményi kiállítása átfogó képet nyújt az utóbbi években készült munkáiból. Az alkotó közel kilenc év után, 2019 novemberében költözött haza New Yorkból, ahol 2011 óta élt és dolgozott. Divatfotográfusként nevét több mint húsz éve ismeri a szakma. A Fényterápia című kiállításon új, autonóm alkotói oldaláról ismerhetjük meg Tombor Zoltánt. 

tombor_zolt_n_vanessa_torz_new_york_2017.jpgFotó: Tombor Zoltán: Vanessa torzó, New York, 2017
© A művész jóvoltából

Az első emeleten a 2020-as év által ihletett sorozatából mutatunk be válogatást. A szerzői anyag készítése során az alkotót olyan érzések foglalkoztatták, mint az elszigeteltség, a bezártság, a bizonytalanság. Tombor a jövőtlenség és a sokszor ellentmondásos érzelmeknek a hatásait vizsgálta. Választ, megoldást nem tud és nem kívánt adni kérdéseire: mi hagyható el a jelenlegi életünkből, és mely dolgok pótolhatatlanok? Mi számít az új helyzetben valódi értéknek? A sorozat csendes meditáció 2020-as évünk váratlan epizódja mentén, amelyben az alkotó önmagát kereste a felfordulásban. 

tombor_press_zita.jpegFotó: Tombor Zoltán: Zita #1 (a Fényterápia sorozatból), Balatonaliga, 2020
© A művész jóvoltából

A második emeleten az utóbbi öt év, főként New Yorkban készült editorial munkáiból láthatunk válogatást. Az anyagon keresztül jól látható kapcsolat rajzolódik ki Tombor alkalmazott és az alkotóművészeti munkái között. A szelekcióban található képek olyan neves magazinokban jelentek meg, mint a Vogue, a Harper's Bazaar, a Time, a New York Times Style és a The Last Magazine, és olyan hírességeket is bemutatnak, mint Shirin Neshat, Alicia Keys vagy Francesco Clemente. 

tombor_zolt_n_sikl_s_a_f_nyter_pia_sorozatb_l_balatonaliga_2020.jpgFotó: Tombor Zoltán: Siklás (a Fényterápia sorozatból), Balatonaliga, 2020
© A művész jóvoltából

A Fényterápia című kiállításhoz egy hasonló című katalógus is készült Simon Márton verseivel és a kurátor, Sárvári Zita előszavával, mely a Mai Manó Könyvesboltban vásárolható meg

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mai Manó Ház (@maimanohouse) által megosztott bejegyzés


TOMBOR ZOLTÁN: FÉNYTERÁPIA
A kiállítás megtekinthető:
2021. augusztus 31. – 2021. október 3.
Kedd – vasárnap 12 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Kurátor: Sárvári Zita

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása