Táncosnők a Mai Manó Házban, díjnyertes óceánfotók és angol dokumentumfilm készült egy magyar főszerkesztőről

2021. szeptember 20. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

basstibor.jpgMűsor az Arizona mulatóban. Fotó: Bass Tibor / MTI Nemzeti Fotótár

 • Eddig is a kedvenc rovatunk volt az Index Múlt-kép rovata, de most teljesen levettek minket a lábunkról. Legújabb sorozatukban olyan képeket mutatnak be a Mai Manó Ház történetéből (ahol az Arizona mulató működött), melyeket még mi sem láttunk.
  "Arizona mulató, Moulin Rouge Táncpalota... Bár a II. világháború után sokat változott az élet Magyarországon, Budapesten maradt néhány mulató, ahol a kommunista elit és a külföldi vendégek / turisták elmerülhettek az éjszakában." 

 • Ki lehet Nils Holgersson, a Bűn és bűnhődés, a villanymozdony, a dél-amerikai indiánok, a párizsi divatfotók, József Attila és egy Leica fényképezőgép közös nevezője? Nem más, mint Ata Kandó, az eddig leghosszabb életű magyar női fotográfus. A WMN oldalán emlékeznek meg a magyar származású fotográfusnő születésének 108. évfordulójáról. 

 • Puklus Péter a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) fotográfia szakán és Párizsban az École National Supérieur de Création Industrielle (ENSCI) új média design szakán tanult. 2012-ben két fotókönyvet publikált: A heidelbergi Kehrer Verlag gondozásában jelent meg One and a half meter című és a selmecbányai Stokovec közreműködésével a Handbook to the Stars című műve. Puklus 2016-ben adta ki harmadik fotókönyvét The Epic Love Story of a Warrior a londoni Self Publish, Be Happy kiadóval együttműködésben. A művet beválogatták az Aperture / Paris Photo Photobook Award 2016 döntősei közé. – olvashatjuk a Világjárók Klubja YouTube csatorna ajánlójában, ahol Méreg Attila beszélgetett Puklus Péterrel.

fortep_femina_1.jpgFotó: Fortepan, 1970 / Urbán Tamás 89638

 • Ilyen volt a 70-es, 80-as években iskolába járni: ha akkor voltál diák, neked is ismerősek lesznek a képek. Nosztalgikus 40-50 év távlatából visszagondolni az iskolára, pár fotóval segítünk feleleveníteni a diákéveket. – ezzel a hosszú címmel jelent meg egy remek tematikus válogatás a Fortepan képeiből a Femina.hu oldalán

 • José Luis Pereira egy lelkes bolygófigyelő, aki legszívesebben a Jupitert videózza, illetve fotózza. Így tett a minap is, amikor a Sao Caetano do Sulban felállított eszközével felvételeket készített a planétáról. Ez a megfigyelés viszont nagyon különlegesre sikerült: Az amatőr csillagász ugyanis felvette, amint egy űrszikla a bolygó légkörében megsemmisül, messziről is jó látható fényességet okozva. A hvg.hu oldalán a képet is megtalálod

 • „Anya, beszélgessünk a cicikről!” címmel jelent meg 2020 decemberében egy könyvkritika a Punkt oldalán és a múlt héten a 444.hu is beszámolt a könyvről. A kék melleken túl egy zavarbaejtő magyar fotókönyv szexről és szexualitásról, de nem a téma miatt, hanem mert lehetetlen meghatározni a műfaját, annyi minden egyszerre. A szerzők, Standovár Júlia fotóművész és Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus - nem mellesleg anya és lánya -, közel négy évig dolgoztak a köteten.

Picture Stories (trailer) from Punkt on Vimeo

 • A Picture Post fotográfiai magazin 1938-tól 1957-ig heti rendszerességgel jelent meg az Egyesült Királyságban. Az amerikai LIFE magazin mellett ezt a lapot tartják a fotózsurnalizmus másik legsikeresebb úttörőjének, mely indulása után fél évvel már heti 1,6 millió példányban kelt el. Első főszerkesztője a magyar származású Stefan Lorant, azaz Lóránt István volt. – olvashatjuk a Dokumentumfilm készült a Picture Postról, melynek egy magyar volt az első főszerkesztője című cikk bevezetőjében, ahol remek sajtóképeket is bemutatnak a Picture Post archívumából.

 • A fotózással kapcsolatban az embereknek általában nem a víz alatti fotográfia az, ami elsőre az eszükbe jut, pedig az összes műfaj közül talán ez az, amelyben az egyik leglátványosabb felvételeket lehet készíteni. Az Ocean Photography Awards kifejezetten a víz alatt dolgozó fotósok versenye, ahol ezeket a munkákat értékelik. Az Oceanographic Magazine által alapított díj zsűrije nemrég arról döntött, kik érdemelték ki 2021-ben a legjobbnak járó elismerést. A nyertes képet a hvg.hu oldalán találod

 • Passuth Krisztina művészettörténész a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemnek adományozta az intézmény névadójának életművével kapcsolatos dokumentációját. A gyűjteménynek helyet adó kutatószoba 2021. szeptember 7-én nyílt meg a MOME könyvtárának részeként, és a kutatók, érdeklődők rendelkezésére áll. A MOME hozzáférhetővé teszi ezt a világon egyedülálló, széles körű archívumot, amiben könyvek, levelek, CD-k, doktori disszertációk találhatók. Az újonnan kialakított kutatószoba Moholy-Nagy László munkásságának mélyreható megismerését és újabb kutatások indítását teszi lehetővé. – számolt be a remek hírről az Artmagazin.

caof.jpgFotó: Cao Fei: Cosplayers, 2004
© Cao Fei / Courtesy of artist, Vitamin Creative Space and Sprüth Magers

 • „Nem érdekel a művészvilág hozzáállása a munkámhoz. Nem figyelek rá. Azért használom a technológiát, mint témát a munkámban, mert az érdekel, és nem a művészeti világ trendjei miatt.” – mondta Cao Fei kínai fotográfus, aki az egyik legrangosabb fotóművészeti díjat nyerte el szeptemberben. A fotográfus képeiből a Punkt oldalán tralálsz egy válogatást

 • Be lehet-e kötni a vidéket a magyar fotográfia vérkeringésébe? Egy vérteskozmai kiállítás erre a kérdésre ad választ. Szakadó esőben érkezünk a kis vértesi faluba, és ahogy leparkolunk, a rádióban megszólal a kissé anakronisztikusnak ható Végre itt a nyár! Ha a nyár nem is, az ősz megérkezett, és úgy tűnik, nem csak Budapesten és a nagyvárosokban érdemes kiállítást nézni, kirándulás után már Vérteskozmára is megéri betérni. – írja az Index.hu

 • A kerékpározásról ma legtöbbünknek holland vagy dán városok ugranak be először, pedig nálunk is komoly hagyománya van a bringázásnak, és a vidéken biciklizőknek köszönhetően még mindig az EU egyik „legkerékpárosabb” országa vagyunk. A dél-alföldi régióban például minden harmadik felnőtt elsődleges közlekedési eszköze a bicikli. Bereczky Ákos mikromobilitási szakértő írása a Fortepan Blogján olvasható el.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása