A titokzatos fekete esernyős ember – Kálló Péter: Balance

2021. szeptember 30. Mai Manó Ház

Kálló Péter Budapesten született 1978-ban. Budán a Vizivárosban nőtt fel, ami meghatározta egész életét. Fényképezéssel az ezredfordulón kezdett foglalkozni, majd 2001-ben beiratkozott a Népszabadság fotóriporteri képzésére, 2003-tól a Metropol napilap fotóriportereként dolgozott. Alkotói munkásságát Féner Tamás és Sebestyén László inspirálta. 2009-ben megalapította a Rockstar Photographers csapatot. Első fontosabb kiállítása Hangulatesszenciák címmel 2010-ben nyílt meg a Mai Manó Házban, ezt számtalan díj és megjelenés követte. A Városháza Kiadó gondozásában 2018-ban megjelent Csak képek albumsorozat Kálló Péter munkáit bemutató kiadásában a kétezertízes évek közepén elkezdett Balance projekt képei is megjelentek. Az album megvsásárolható a Mai Manó Ház Könyvesboltjában. 

„Úgy indult a dolog, hogy megkeresett a kaszkadőr srác, aki ma az „esernyős emberként” jelenik meg a képeken, és elkezdtünk beszélgetni arról, hogy mit lehetne csinálni. Először nem nagyon találtam a helyem ebben a projektben, ugyanis nem láttam benne fantáziát. Élveztem ugyan, hogy a drón lehetőségeit kihasználva lenyűgöző felvételeket lehet készíteni, de nem éreztem mögötte a mondanivalót.” 

- nyilatkozta a fotográfus, aki egy másik interjúban így mesélt a sorozat képeiről: 
„A felvételek minden esetben hajnali órákban készültek. Ennek egyik oka, hogy a hajnali fényviszonyok nyugodt, kiegyensúlyozott hatást kölcsönöznek a képeknek, másrészt az extrém helyszínekre mászás miatt nem akartunk fölösleges riadalmat kelteni a járókelőkben, akik ekkor még alszanak. Így is fontos volt minden esetben bejelenteni a rendőrségen, hogy filmforgatás céljából mászunk fel hidak, középületek tetejére. Minden esetben engedéllyel, – melyek megszerzése elég bonyolult és hosszadalmas procedúra -, készítettük el az anyagokat. Természetesen több épület is rajta van még a listánkon, de sok helyről elutasítást kaptunk."

A Balance projekt képeit a Csak képek albumsorozat szerkesztőjének, Sebestyén László engedélyével mutathatjuk be. 

111.jpgFotó: Kálló Péter: Részlet a Balance című sorozatából © Kálló Péter

asdf_1.jpgFotó: Kálló Péter: Részlet a Balance című sorozatából © Kálló Péter

kap_2151.jpgFotó: Kálló Péter: Részlet a Balance című sorozatából © Kálló Péter

kap_9389.jpgFotó: Kálló Péter: Részlet a Balance című sorozatából © Kálló Péter

kap_9575.jpgFotó: Kálló Péter: Részlet a Balance című sorozatából © Kálló Péter


Kálló Péter további budapesti városképei ezen a linken tekinthetők meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása